időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Luxusautók milliárdokért

Magyar Nemzet
2003.03.12. 08:50

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében 410 felsőkategóriás személygépkocsi szállítására írt ki pályázatot a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI). Az átlagban 8-9 millió forintot érő kocsik beszerzési ára meghaladhatja a három milliárd forintot – írja a Magyar Nemzet.

Török László írásából kiderül: többek között minisztériumok, azok háttérszervei, közigazgatási, vízügyi és földművelésügyi hivatalok igényei szerint rendelte meg a MKGI a személygépkocsikat egy 1996-os kormányrendelet alapján. A polgári lapot Schäffer István, az MKGI főigazgatója tájékoztatta.

A megrendelt autók közül tíz tartozik a szigorúan vett luxuskategóriába – Audi, Mercedes, Volvo és BMW egyes típusai sorolhatók ide –, a többi úgynevezett felső-középkategóriás autó lesz. Ilyenek például: a Saab, a VW Passat, a Ford Mondeo, a Nissan Maxima és a Peugeot 607.

A főigazgató elmondta: a mostani beszerzés nagyrészt a már meglévő autópark lecserélését szolgálja. Az adott intézmények az államháztartási törvény szerint értékesíthetik a használatból kivont kocsikat.

A nyílt közbeszerzési pályázaton induló potenciális beszállítók elbírálásánál a legfontosabb szempontok a bruttó ajánlati ár, a fogyasztás és a kocsira adott garancia időtartama lesznek.

Az autókban nem lehet mikrofon, a gépkocsik átadását megelőzően nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell átesniük. A nyertes ajánlattevőnek 2004. december 31-ig le kell szállítania a járműveket.

Nyolc millió forintos autónkénti átlagáron számolva az összköltség meghaldja a 3,2 milliárd forintot, amely az igénylő intézmények költségvetését fogja terhelni. A kormányváltást követően 1550 középkategóriás autót cseréltek le a költségvetési intézmények, összesen 5,4 milliárd forint értékben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.