időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Ügynöktörvény: az SZDSZ módosítaná ?

MNO-összeállítás
2003.03.10. 08:49

Mécs Imre (SZDSZ) szerint komoly esély van arra, hogy a parlament még a nyári szünet előtt elfogadja az ügynöktörvény MSZP által leszavazott módosításait. Lendvai Ildikó (MSZP) azonban nem lát esélyt erre.

Mécs Imre SZDSZ-es képviselő újra szeretné tárgyaltatni az ügynöktörvényt a parlamenttel – tudta meg a Magyar Nemzet.
Ezt az elképzelést – elmondása szerint – a frakció jelentős része is támogatja. Szerinte eljött az ideje, hogy a szocialistákkal kötött megállapodást az SZDSZ érvényesítse.

Hozzátette: nem volt helyes, hogy MDF-es segítséggel a szocialisták múlt év decemberében szembeszálltak a miniszterelnökkel és a korábbi megegyezéssel. Mécs a levéltári törvénnyel sem elégedett. Kiemelte: olyan új törvényt akar, amely szinte teljesen szabaddá teszi az ügynökakták kutathatóságát. A politikus komoly esélyt lát arra, hogy még a nyári szünet előtt a parlament elfogadja a korábban leszavazott SZDSZ-es elképzeléseket.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a lapnak úgy nyilatkozott: a kérdésben a nézeteltérések az SZDSZ-szel változatlanok. Közölte: ha az SZDSZ igényli, akkor tárgyalnak, de a megegyezés bizonytalansága miatt jobb lenne hagyni a kérdést. Wiener György (MSZP) úgy fogalmazott: nincs realitása annak, hogy az SZDSZ elképzelését elfogadják. Mint ismeret: az ügynöktörvények megalkotását az SZDSZ feltételül szabta a kormányfő támogatásának, miután múlt nyáron információk kerültek nyilvánosságra Medgyessy állambiztonsági múltjáról.

2002 nyarán és őszén a kormány szocialista miniszterei és maga Medgyessy is úgy nyilatkozott, hogy támogatják a közösen kidolgozott ügynöktörvényt. Később azonban az MDF-es képviselők segítségével a szocialisták egy enyhébb változatot fogadtak el. Így nem világítják át az újságírókat, az egyházi embereket, a szakszervezeti vezetőket és az országos köztestületek vezetőit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.