időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Újabb sárga lapok Brüsszelből

MNO
2003.05.23. 11:16

Csütörtökön átadta az Európai Bizottság a csatlakozó országoknak a tárgyalásokon vállalt kötelezettségek teljesítésének értékelését. Most először vizsgálták az agrárszektort, amelyben Magyarországon – Brüsszel szerint – három terület „sürgős figyelmet”, további három pedig „figyelmet” érdemel.

Kiemelt figyelmet igényel a magyar agrárszektorban a nyilvántartási és ellenőrzési rendszer felállítása, a kifizető ügynökségek létrehozása, valamint az élelmiszeripari létesítmények korszerűsítése – derül ki a legújabb bizottsági „eredményjelző táblából”. (Az utóbbi kapcsán az illetékesek szerint mindenekelőtt a húsipari üzemeknél tartanak szükségesnek gyors előrelépéseket.)

Enyhébb fokozatot – „figyelmet” érdemlő elmaradásokat – állapítottak meg a vidékfejlesztési programok kezeléséhez szükséges eszközök, valamint általánosságban az állategészségügy és külön is a rovarirtó szerek felhasználásának ellenőrzése kapcsán.

Állat-egészségügyi területen Magyarország esetében értesülések szerint a jogharmonizációnál, a BSE-megelőzéssel kapcsolatos feladatoknál, valamint a határ-ellenőrzési feltételek kívánt szintű megteremtésénél látnak egyebek között teendőket.

A közösségi támogatások kifizetési és ellenőrzési rendszerének a megteremtése kapcsán nem győznek emlékeztetni arra, hogy ennek biztosítása végső soron a tagországok belső ügye: amelyik késlekedik vele, önmagát bünteti, mert nem lesz képes hozzájutni a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokhoz. Ám mindig utalnak arra is, hogy az Európai Bizottság szigorúan ellenőrizni fogja a majdani kifizetések teljesítését, és ha szabálytalanságokat tapasztalnak, az a támogatás visszafizetéséhez is vezethet.

A legfrissebb értékelést pénteken tekinti át a tagországok állandó képviselőinek tanácsa. Ugyancsak pénteken tájékoztatja levélben Günter Verheugen az Európai Bizottság tagjait az „eredményjelző tábla” jelenlegi állásáról.

Arról ugyanakkor egyelőre nincs szó, hogy a bővítési biztos – a márciusi, hasonló felméréseknél történt módon – közvetlenül levélben forduljon azon csatlakozó országokhoz is, amelyeknél különösen aggasztó elmaradásokat tapasztalnak. (Legutóbb Szlovénia kivételével minden leendő tag kapott ilyen „figyelmeztető üzenetet”.)

Verheugen szóvivője azzal magyarázta ezt, hogy Brüsszelben előbb meg akarják várni a még – utolsóként – hátralévő bel- és igazságügyi témakör kapcsán esedékes értékelést is. Ez utóbbi megszületése csak június első napjaira várható. Nevük mellőzését kérő források ugyanakkor nem tagadták, hogy az újabb „sárga lapok” szétküldésének halogatása nem kis részben összefügg a június elején esedékes lengyel és cseh EU-népszavazásokkal is. „Aligha valószínű, hogy június 15. előtt újabb levelek szülessenek” – ismerte el egy brüsszeli illetékes.

Megfigyelők ennek kapcsán emlékeztetnek arra, hogy legutóbb Lengyelország kapta a legtöbb – szám szerint hét különböző téma kapcsán – figyelmeztetést. Jól értesült források ugyanakkor úgy tudják, hogy legalábbis agrártémakörben jelen pillanatban a magyar összesített eredmény „az egyik legrosszabb”.

Bizottsági illetékesek hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy jelenleg még csak figyelmeztetésről van szó, s bármilyen esetleges szankcióktól – például védzáradék-intézkedések kezdeményezésére – csupán a november 5-i bizottsági jelentésben lehet tartani, amennyiben akkor is szükségét látják még ilyennek.
Világgazdaság

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.