időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A bértárgyalások tétje az érdekvédők hitele

Magyar Nemzet
2003.07.17. 10:19

Mivel a kormányzati nyilatkozatokból a reálkeresetek várható csökkenése olvasható ki, a munkavállalói oldal soros elnöke szakszervezeti összefogást sürget az őszi bértárgyalások előtt.

Figyelembe véve a kormányzati bejelentéseket, kemény dió lesz az őszi béralku, ezért a szakszervezeteknek össze kell ülniük, és ki kell alakítaniuk egy minimális közös álláspontot – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre azon sajtóértesülésekkel kapcsolatban, hogy a Pénzügyminisztérium tervei szerint jövőre mégsem csökkennének az szja-terhek.

Szakértők szerint, ha jövőre is a jelenlegi adótábla marad hatályban, az burkolt adóteher-növekedést jelent, hiszen a változatlan sávok miatt az emelkedő keresetek adóterhelése is nő. Palkovics hangsúlyozta: a szocialisták leértékelték a forintot, azaz a munkavállalók keresetét, jövőre sem emelnék a minimálbért, és legfeljebb háromszázalékos reálbér növekedés jöhet szóba, most pedig az adócsökkentés sem biztos.

– A puhító, hangulatfelmérő nyilatkozatokból a keresetek reálértékének várható csökkenése rajzolódik ki – jelentette ki Palkovics. A soros elnök szerint a jelen helyzetben egyes szakszervezeteknek felül kell vizsgálniuk az MSZP-hez fűződő viszonyukat, mivel – főként a megígért szociális fordulathoz képest – maradék hitelüket is elveszíthetik, ha a kedvezőtlen folyamatok ellenére tétlenek maradnak.

Palkovics a versenytörvénnyel szemben állónak és vállalhatatlannak nevezte a szakszervezeti vállalkozások adómentessé tételének újra felvetődött ötletét. Mint arról szerdán a Magyar Nemzet beszámolt: a működési feltételek javítása érdekében az MSZP-vel választási együttműködési megállapodást kötő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége azt javasolja, hogy a szakszervezetek vállalkozási tevékenysége után ne kelljen társasági és helyi adót fizetni. Palkovics szerint nem a szakszervezetek vállalkozásai, hanem sokkal inkább a munkavállalók számára kellene adókedvezményeket kiharcolni.
Bákonyi Ádám

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.