időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Érdekvédők bírálják a kereskedelmi és iparkamarát

Magyar Nemzet
2003.07.10. 07:21

Komolytalannak, szakszerűtlennek és felelőtlennek tartja a közszféra csaknem félmillió munkavállalóját tömörítő SZEF–ÉSZT Unió a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azon kormánynak szánt előterjesztését, miszerint azonnali intézkedésként 50-70 ezer fővel kellene csökkenteni az állami költségvetési szervezetek alkalmazottainak számát.

Az unió állásfoglalásában leszögezi: a közszolgálatban már nincsenek további létszámtartalékok, mivel a rendszerváltás óta csaknem négyszázezerrel csökkent a költségvetési szférában dolgozók száma, miközben a közszolgálat feladatai nem csökkentek, hanem lényegesen növekedtek.

„Az egészségügyet ápolóhiány nyomasztja, és egyes orvosi szakmákban is betöltetlen állások nehezítik a gyógyító munkát. Közkívánalom a rendőrség létszámának bővítése, s az európai uniós csatlakozás is számos területen igényli új intézmények létrehozását” – áll a dokumentumban.

Eszerint az unió nem az átgondolt, a feladatoknak megfelelő létszámnormák kialakítását ellenzi, hanem azt, hogy a költségvetési gondokért a közszférában dolgozókat kiáltsák ki bűnbaknak, és a gyógyírt egyszer sem hozó fűnyíróelvű létszámcsökkentést ajánlják orvosságul a kormánynak.

Bákonyi Ádám

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.