időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

A kultúra lovagja magyar óvodát szervez Rahón

Körmendi Lajos
2003.10.23. 22:00

Ahol a Fekete- és a Fehér-Tisza összefolyik, ott található az Erik alkotóház Rahón, annak Zipzeráj nevű városrészében, a Hmelnyicki bulvár 86. alatt. Kárpátalja e szép fekvésű városának tizenhétezer lakosa közül kétezer vallja magát magyarnak, és közülük sokan megfordulnak az alkotóház környékén.
Az alkotóházban olykor magyar és ukrán festők dolgoznak, de eljönnek Oroszországból a híres festőnek, az idősebbik Rerihnek a tanítványai is. Évente többször dolgoznak itt alkotók, egyszerre öt-hat érkezik Rahóra. A művésztelepeket Darabán János rahói festőművész szervezi. A művészek egy szűk hétig dolgoznak a csodálatos természeti szépségekkel megáldott város környékén, s itthagynak egy-egy képet.
Az Erik alkotóházat a festőművész testvére, Nyejzsmákné Darabán Emma vezeti, akit a magyar kultúra védelméért, ápolásáért, a magyar ügyek segítéséért már évekkel ezelőtt a magyar kultúra lovagjává ütöttek. A közelben lévő és tönkrement gyártól megvásárolt egy szép nagy épületet, nemes egyszerűséggel csak kávézónak nevezi. Ez a ház azonban valóságos művelődési központként működik. Itt rendezik meg például a művésztelepek kiállításait, itt mutatkoznak be a rahói magyar festők és sokszor az ukránok is. Emmának a zipzeráji magyarok segítenek szinte mindenben, így a tárlatok megrendezésében is.
Itt található a Petőfi Sándor Anyanyelvi Klub magyar könyvtára is, Emma, a klub alelnöke tizenhárom esztendeje vezeti. Korábban a kartonpapírgyár könyvtárosa volt ez a fáradhatatlan asszony, s egyúttal a Zipzeráj kultúrosának szerepét is betöltötte. Ungvárról hozott magyar nyelvű könyveket a gyár könyvtárába. Először csak a környéket, később az egész rahói magyarságot ellátta anyanyelvi olvasnivalóval. Amikor a kilencvenes évek közepén tönkrement a gyár, a kidobástól mentette meg az ottani magyar könyveket olyképpen, hogy felvette az állományt az anyanyelvi klub könyvtárába.
Emma most negyvennyolc gyerekkel foglalkozik hetente kétszer, fakultatív magyarnyelv-oktatást tart nekik. Érdekesség, hogy sok hucul gyermek is részt vesz a nyelvóráin.
Most azonban komoly gondban van Emma: a kávézóban túl nagy a terem, nem tudja befűteni, ezért el akarja adni. Hiába, az energia itt is drága, nem tudja fenntartani. Az Erik alkotóháznál van egy hosszú garázs, autók tárolására nem használják. Ezt akarja Emma asszony átalakíttatni, kibővíttetni. Emeletet szeretne húzatni a garázsra: ott lenne a kiállítóterem, és múzeumot is szeretne ott berendezni az évek alatt összegyűjtött rahói történeti és néprajzi emlékekből. Az átalakított épületben kaphat helyet az anyanyelvi klub könyvtára, s a gyerekeknek is kialakítanak benne tantermet, mert az ő magyar nyelvi oktatásukról nem szeretne lemondani.
Emma korán kel, későn fekszik. Az alkotóház vendégeiért dolgozik: takarít, főz, mosogat, bevásárol, intézi a soros ügyeket. És közben mostanában az óvoda jár a fejében: magyar nyelvű kisdedóvót próbál szervezni egy magyar óvónő segítségével.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.