időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Bankroham várható?

MNO
2003.10.27. 10:25

A következő év első napjától a bankok nem teljesíthetik azon számlavezető ügyfeleik megbízásait, akiknek egyes – kötelezően rögzítendő – adatait nem ismerik. A hitelintézetek által erről kipostázott levél az állampolgárok egy részénél kavarodást okozott – értesült a Világgazdaság.

Rengeteg hazai banki, takarékszövetkezeti ügyfél számára okoz gondot az a felszólítás, amelyet ezekben a hetekben kaptak kézhez lakossági számlavezető hitelintézetüktől, például a szokásos ügyfélértesítő hátoldalán – tudta meg a Világgazdaság. A levelek a pénzmosás megakadályozásáról szóló idei törvényt idézik, amely szerint a hitelintézetek legkésőbb az idén december 31-ig kötelesek ügyfeleiket azonosítani.

Ennek alapján minden olyan hazai, privát számlát vezető ügyfél, akinek bizonyos adatai hiányoznak a banki nyilvántartásból, kénytelen lesz év végéig személyesen megjelenni intézményénél, és közölni ezeket. Amennyiben a hitelintézet az azonosítást nem tudja elvégezni, 2004-től a törvény szerint nem teljesítheti az adott állampolgár ügyleti megbízásait – derül ki a postázott üzenetekből.

Az új azonosítási szabályok eredetileg már egy korábbi, 2001. december 19-i törvénymódosítás nyomán azonnali hatállyal életbe léptek. Csakhogy kiderült: e jogszabályt akkor fizikai képtelenség lett volna végrehajtani. A hitelintézeteknek ugyanis ebben az esetben órák alatt több millió ügyfél hiányzó adatait kellett volna beszerezniük – tudtuk meg banki körökből. Az idén márciusban elfogadott új, pénzmosás elleni törvény ezért szabott újabb, ezúttal 2003. december 31-éig szóló határidőt. Ám úgy tűnik, a már tavasz óta ismert dátumot ismét csak nem vette figyelembe senki (főleg az erről mit sem tudó lakosok), így az ügyféladatokat a bankoknak most az év utolsó heteiben kell kapkodva begyűjteni.

A hitelintézetek ugyanakkor 2001 decembere óta az összes szükséges ügyféladatot elkérik a náluk számlát nyitó ügyfelektől, s számtalan állampolgár esetében bizonyára így történt ez a korábbi években is. A lap úgy tudja, az összes adatukat már korábban közlő privát ügyfeleknek természetesen már nem kell újból személyesen megjelenniük bankjuknál (egy részük ezért nem is kapott ilyen témájú értesítőt).

További kavarodást okozhat, hogy a bankoknak a törvény szerint nemcsak érintett ügyfelet, de – ha ilyen is van – a számlák tényleges tulajdonosát is azonosítaniuk kell a rendelkezésre álló szűk két hónap alatt. A törvény szerint utóbbi az, akinek az érdekében az ügyfél az ügyleti megbízásait adta, illetve aki az annak kapcsán létrejött vagyonnal bármilyen jogviszony alapján rendelkezik. Ezek szerint az ügyfélnek nyilatkoznia kell arról: ő maga, vagy más-e a tényleges tulajdonosa, haszonélvezője azoknak a pénzösszegeknek vagy értékpapíroknak, amelyekkel kapcsolatban ügyleti megbízásokat ad.

Úgy tűnik, a bankok által továbbított – s eredetileg a Magyar Bankszövetség kérésére a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által írt – levél egyéb komoly nehézségekkel is számol. Erre utal a dokumentum azon ígérete, amely szerint „a mozgásképtelen vagy mozgáskorlátozott személyek esetében a hitelintézeti fiókok a helyi körülmények és lehetőségek figyelembe vételével igyekezni fognak a lehető legnagyobb segítséget megadni”.

A rögzítendő adatok természetes személyek esetén:
– családi és utónév (ha van, házassági név)
– lakcím
– születési hely, idő
– állampolgárság
– anya lánykori neve
– az azonosítóokmány típusa és száma
– külföldi esetén a fenti pontokban meghatározott adatok közül az azonosítóokmány alapján megállapítható adatok és a magyarországi tartózkodási hely

Forrás: pénzmosás elleni törvény (2003. évi XV.)

(Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.