időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Egységes lesz a parkolási rendszer

MNO
2003.10.22. 14:41

November elsejétől a Budapesten működő három parkolási társaság közös ügyfélszolgálattal áll az autósok rendelkezésére - tájékoztatta a fővárosi önkormányzat szerdán az MTI-t.

Az autósok így bármelyik parkolási társaság ügyfélszolgálatán minden parkolással kapcsolatos ügyet el tudnak majd intézni, s az egységes ellenőrzése is megvalósulhat – ismerteti a fővárosi közlemény. A főváros szándékai szerint 2004. első félévében – az új parkolási rendelettel egyidejűleg – az egész fővárosra, annak minden fizetőparkolási zónájára kiterjesztik a mobilparkolási rendszert. A ParkTel használata során a parkoló kártyához hasonlóan előre kell befizetni egy meghatározott összeget, amiből a parkolási idő arányában vonják le a forintokat. A parkolás kezdetét és végét egy ingyenes telefonszám felhívásával lehet jelezni, a központ a fontos információkat SMS-ben küldi meg az autósnak.

Az új parkolási koncepcióról és az egységes parkolási rendeletről a Fővárosi Közgyűlés várhatóan a jövő év első felében dönt, a már elkészült stratégiáról jelenleg is zajlanak az egyeztetések az érintettekkel. Az akadálytalanabb közlekedés és jobb életfeltételek megteremtése érdekében a közlés szerint a következő években jelentősen növelni kell Budapesten a P+R parkolók számát, szolgáltatásaik minőségét, az utcai várakozást pedig elsősorban az átmeneti parkolás számára kell lehetővé tenni.

A közlekedés fejlesztése érdekében növelni kell a közterületen kívüli, közhasznú, de elsősorban vállalkozási alapú garázsok, parkolóházak számát, és ki kell terjeszteni a mobilparkolást. Minden fizetési módnak egységesnek kell lennie, növelni kell az egységes parkolási rendszerbe bevont területeket, hatékony finanszírozási, működési rendszert, egységes parkolás-fejlesztési alapot kell létrehozni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.