időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Fidesz: a kormány nem teljesíti ígéreteit

MNO
2003.10.28. 13:29

A kormány a jövő évi költségvetéssel nem teljesíti a gyermekeknek, a szülőknek, a nyugdíjasoknak, a fogyatékkal élőknek és a mezőgazdaságban dolgozóknak tett ígéreteit - mondta Áder János a parlamentben, a költségvetés általános vitája során. - A 2004-es költségvetés, és a kormány választási ígéretei között ég és föld a különbség - fogalmazott a Fidesz vezérszónoka.

Medgyessy Péter rútul becsapta a választókat – mondta Áder János, hangsúlyozva: a kormány több pénzt, jóléti rendszerváltást és létbiztonságot ígért a családoknak, a miniszterelnök azonban már a költségvetési javaslat beterjesztése előtt azt mondta: a kabinet nem tudja vállalni, hogy jövőre emelkedjen az életszínvonal.

Szavai szerint a választási ígéretek között szerepelt a szociális háló rendszerének megőrzése és fejlesztése is, ennek ellenére a tervezet csökkentené a családsegítő, és gyermekjóléti szolgálatok számára juttatandó forrásokat. A Fidesz frakcióvezetője rámutatott: két éve nem emelkedik a családi adókedvezmény összege.

Áder János kitért arra: a kormány korábban a lakáshitel-támogatási rendszer megtartását és bővítését is tervezte, jelenleg azonban csökken a kamattámogatás mértéke, és szűkül a hitelhez jutók köre is. Kifogásolta, hogy a korábbi 20 milliárdról 7 milliárd forintra szűkül a bérlakás-építésre igénybe vehető támogatások összege. A politikus kiemelte: a kabinet a ciklus végéig összesen 100 ezer új munkahely létrejöttével számol, miközben saját maga küld el 8000 embert a központi intézményekből, és további 45 ezer ember elbocsátására készteti az önkormányzatokat.

Beszélt még arról: az infláció, az élelmiszerek, valamint a gyógyszerek árainak növekedésével, és a gáz- és áramdíjak emelésével az állam egy havi járadékot „vesz ki a nyugdíjasok zsebéből”. Áder János úgy vélekedett: ha a kormány nem hallgat az ellenzékre, hallgatnia kellene az Állami Számvevőszék megállapításaira, amelyek szerint drámai mértékű lett az önkormányzatok hitelállománya, költségvetésükben nem lesz fedezet a béremelésre, azt csak létszámleépítéssel tudják majd kigazdálkodni.

Csökkenni fognak a okmányirodáknak, a falugondnoki szolgálatoknak, valamint a szociális intézményeknek juttatható források – mondta a Fidesz vezérszónoka. Hozzátette: a költségvetésből mintegy 80 milliárd forint hiányzik a mezőgazdaság támogatására.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.