időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Fidesz: megkérdőjelezhető az OKNT egyes tagjainak pártatlansága

MNO
2003.10.20. 18:35

Az Országos Köznevelési Tanács egyes tagjainak összeférhetetlenségéről, a zsáktelepülések segítéséről és az aszálykárokat szenvedők támogatásáról volt szó a kérdések sorában a Parlamentben.

Pánczél Károly (Fidesz) úgy vélte, az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) több tagjának esetében megkérdőjeleződik a pártatlanság, és felvetődik az összeférhetetlenség gyanúja is.

A képviselő azt kérdezte az oktatási minisztertől igaz-e, hogy a tanács szakbizottsága súlyos kritikát fogalmazott meg a tárca javaslatával szemben, olyanok is szavaznak a testületben a Nemzeti alaptanterv (NAT) felülvizsgálatáról, akiknek pártkötődése nyilvánvaló. Felvetette azt is: a tanács két tagja egyúttal a Nemzeti alaptanterv bizottság tagjai is, így saját munkájukról mondtak véleményt.

Magyar Bálint oktatási miniszter többek közt kijelentette, hogy két tagot a tanács kért fel arra, hogy a NAT-bizottság munkájában részt vegyen, ezért 66 ezer forint fizetséget kapnak havonta.

Vojnik Mária, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára cáfolta, hogy a társadalombiztosítás csak háromévente térítené a méhnyakrák szűrését.

Béki Gabriella (SZDSZ) kérdésére válaszolva elmondta, a meghívásos rendszerben valóban háromévente invitálják a nőket a szűrővizsgálatra, de az éves ellenőrzést ennek ellenére téríti a társadalombiztosítás, ha erre igényt tartanak a nők. A politikai államtitkár hozzátette: sajnos, az éves szűrővizsgálatot a magyar nőknek csak 30 százaléka veszi igénybe.

Az életképet települések felvirágoztatására tett ígéretet kérte számon Medgyessy Péteren Gruber Attila (Fidesz). Kifogásolta, hogy az ezer sebből vérző települések önkormányzatainak költségvetéséből tervezik finanszírozni a mellékvonali vasútközlekedés fennmaradását.

Csillag István közlekedési miniszter válaszában arról beszélt, hogy négy év után két új útszakasz épült és további hat átkötő út építése várható, hogy a zsáktelepülések megközelíthetők legyenek. – vasúti mellékvonalakat nem szüntetik meg – közölte.

Erdős Norbert (Fidesz) a nemzeti aszálystratégia kidolgozása után érdeklődött.

Szanyi Tibor, a földművelésügyi tárca politikai államtitkára úgy nyilatkozott, hogy hónapok óta műhelymunka folyik ebben a témában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.