időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Húszmilliárdot kérnek a postások a miniszterelnöktől

Bákonyi Ádám
2003.10.23. 13:33

A Postabank eladásából származó összegből húszmilliárd forintot magára a Magyar Postára kellen fordítani - javasolja Medgyessy Péterhez írt levelében a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ). A miniszterelnök kedvező döntése nem csak negyvenezer postai dolgozón, hanem az egész országon segíthet - véli a szakszervezet.

A Postabank áron felüli eladásából származó összegből húszmilliárd forintot kellene az eddigi tulajdonosnak, a Magyar Postának adni, hogy a társaság megvalósíthassa modernizációs programját – olvasható a POFÉSZ Medgyessy Péterhez írt levelében. A szervezet szerint ha az ország második legnagyobb vállalata nem kap állami támogatást, saját forrásokból nem tudja végrehajtani a modernizációs programban foglalt, több tízmilliárd forintos beruházásokat, fejlesztéseket. A posták állapota lepusztult, sok kispostán hiányoznak azok a szociális feltételek, melyek az EU-ban elengedhetetlenek – olvasható a miniszterlenökhöz írt levélben. A POFÉSZ úgy fogalmaz, hogy esetleges kedvező döntésével Medgyessy Péter nem csak negyvenezer postai dolgozón, hanem az egész országon segíthet.

Ismert: a közelmúltban a Magyar Posta huszonkilenc pontból álló „költségmegtakarítási tervet” fogadott el, ez alapján nem fizetik ki például a túlórák ellentételezését. A szombati expressz csomagkézbesítés megszüntetésével a terv egyes lakossági szolgáltatásokat is hátrányosan érint. Több helyi szakszervezet szerint a nemrég elkészült Posta-törvény tervezete egyértelműen a posta privatizációját készíti elő, méghozzá oly módon, hogy a nyereséges szolgáltatásokat el- vagy bérbeadnák, a veszteséges kispostákat pedig magukra hagynák. Ismert, hogy a Magyar Posta közel hatszáz kistelepülésen szünteteti meg az állandó postát, helyettük „mozgóposta” járatokat indít. Úgy tudjuk, jövőre megszűnik a szegedi, a miskolci, a soproni igazgatóság és mindössze egy kelet-magyarországi, egy dunántúli és egy központi igazgatóság fenntartását tervezi a vállalat. A tervezett intézkedés azonban közel nyolcezer postai munkavállaló elbocsátását jelentheti jövőre. Emlékezetes, hogy miniszterelnök-jelöltként Medgyessy Péter a postások „elenyészett erkölcsi és anyagi megbecsülését” ígérte.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.