időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

MDF: folytatódik a példátlan méretű leépítés

MTI
2003.10.31. 11:25

Az önkormányzati szférában a tervezett kötelező béremelés fedezet hiányában csak létszámleépítéssel valósítható meg, s ez közel 30 ezer embert érint majd, így jövőre ez a kormányintézkedés összesen 37 ezerrel növeli a munkanélküliek számát – vélekedett Balsai István az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának MDF-es elnöke.

A központi közigazgatásban bejelentett létszámcsökkentés mintegy hétezer embert és azok családját érinti, de ez csak „a jéghegy csúcsa” – mondta Balsai István pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

„A soha nem látott méretű leépítés tovább fog gyűrűzni, és hozzá kell még számolni az önkormányzati szférában dolgozók elbocsátását is” – hívta fel a figyelmet az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának MDF-es elnöke.

Balsai István úgy vélte, hogy az önkormányzati szférában a tervezett kötelező béremelés, mivel arra nem biztosít fedezetet a költségvetés, csak létszámleépítéssel valósítható meg. Szerinte ez közel 30 ezer embert érint majd, így jövőre ez az intézkedés összesen 37 ezerrel fogja növelni a munkanélküliek számát.

Az ellenzéki politikus firtatta azt is, hogy milyen átképzésekkel kívánja segíteni a kormány ezen köztisztviselők munkavállalását.

„Remélem, nem szakmunkássá akarják őket átképezni” – mondta Balsai István.

Kijelentette, fokozott figyelemmel fogják kísérni az elbocsátások jogszerűségét. Emlékeztetett arra, hogy a mai nappal megszűnik a közalkalmazotti tanácsok mandátuma, ezzel „illegitim helyzet” áll elő. Hozzátette: valamennyi munkahelyen az ott működő érdekképviseleti szervekkel kell a leépítéseket megtárgyalni. Ennek feltételeit nem látja biztosítottnak.

Balsai István szerint Burány Sándor munkaügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján megalapozatlan kijelentést tett, amikor azt mondta, hogy javul és javulni fog 2004-ben is a foglalkoztatás helyzete Magyarországon, és ezt a költségvetés garantálja.

Ezzel szemben az MDF-es politikus arra hívta fel a figyelmet: az európai uniós tagországok és a csatlakozásra váró országok közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatottak száma, hiszen mindössze 51 százaléka dolgozik a munkaképes lakosságnak.Balsai István szerint ez több mint 10 százalékkal rosszabb, mint az uniós átlag.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.