Nemzeti logisztikai támogató bázis Taszáron?

A taszári Kapos Bázis Repülőtér megmaradása érdekében új megoldási lehetőséget ajánl a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a honvédelmi miniszternek, amennyiben az amerikai hadsereg nem tart igény a bázisra. Ezt Gyenesei István keddi tájékoztatóján mondta el – olvasható az origo.hu-n.

MNO
2003. 10. 21. 18:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti logisztikai támogató bázis létrehozását javasoljuk a Kapos Bázis Repülőtér és a kaposvári Boconádi Szabó József Logisztikai és Támogató Ezred fúziójával – nyilatkozta Gyenesei István a megyegyűlés elnöke.

„Taszár olyan nemzeti érték, amelyet mindenképpen meg kell tartani, ezért ajánlunk Juhász Ferenc honvédelmi miniszter figyelmébe az eddigiektől teljesen eltérő hasznosítási lehetőséget” – mondta a megyei közgyűlés elnöke. Közölte: a taszári bázis hasznosításával kapcsolatos új alternatíva azt követően merült fel, hogy a megyei közgyűlés küldöttségének előző heti brüsszeli látogatásán Herman János NATO-nagykövettel történt találkozón egyértelművé vált, hogy az amerikai hadsereg nem tart igényt hosszú távon a taszári bázisra.

A javaslat mellett szóló érvként említette: azzal, hogy a kaposvári logisztikai ezred Taszárra költözne, felszabadulna a laktanya, amelyet a városnak átadva lehetőség nyílna az északi ipari park és lakópark kialakítására, továbbá a belvárosból oda telepíthetnék a tűzoltóságot és mentőszolgálatot.

„A két alakulat fúzióját követően Taszáron minden feltétel adott lesz a logisztikai bázisként történő üzemeltetéshez, későbbiekben esetleg NATO, és nem utolsósorban civil regionális logisztikai központ és polgári repülőtér kialakításához, működtetéséhez” – mondta a közgyűlés elnöke.

„A Kapos Bázis Repülőtér fejlesztésére az amerikai hadsereg 1995 óta 2,5 milliárd forintot költött, felújították a szállásokat, a konyhát, kiépítették a számítógépes hálózatot, ami azt jelenti, hogy a fúzió minimális anyagi ráfordítással megoldható lenne. Természetesen többféle alternatívát is el tudunk fogadni, egyet azonban nem, éspedig azt, hogy megszűnjön a taszári bázis” – jelentette ki Gyenesei István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.