időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Pál: Nem kell magyarázni a gyerekeknek '56-ról

MTI
2003.10.20. 12:39

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 47. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget a Belügyminisztériumban hétfőn. <br/>Pál Tibor politikai államtitkár a tárca által az MTI-hez eljutatott beszédében rámutatott: 1956 hirtelen vált ünnepelhető ünneppé. Anélkül, hogy társadalmi szinten és az egyes emberek életében megtörtént volna a feldolgozása a történteknek, megtörtént volna a tényszerű, tárgyszerű visszatekintés és megtörtént volna az engesztelődés, a megbékélés.

Az államtitkár beszéde szerint ez is oka annak, hogy az októberi forradalom után 47 évvel és a rendszerváltozás után 13 évvel még mindig indulatokkal telített az emlékezés. „Ne csodálkozzunk, ha bekiabálós, sípolós, tojás- és sárdobálós ünnepléseinkről távol maradnak a fiatalok. Ne csodálkozzunk, ha ők az árokásásban nem akarnak részt venni, és nem akarnak közösséget vállalni a kirekesztéssel, az ünnepek, missziók és üzenetek kisajátításával” – fogalmazott beszédében Pál Tibor. Az államtitkár szerint nem magyarázni kellene gyermekeinknek, mit is jelent 1956, miért olyan nagy dolog a történelmünkben, hanem inkább példát, mintát kellene mutatnunk számukra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.