időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Újabb káosz felé tart a gyógyszertámogatás

MNO
2003.10.29. 08:34

Orvosszakmailag elhibázott az a módszer, ahogy az OEP a gyógyszerkassza betartását elérni szeretné - mondta Székely Krisztina, az IGYE elnöke. Ezen kívül a változások következtében a betegek terhei is jelentősen növekedhetnek.

Noha a kormány a drága gyógyszerek árának csökkentését szeretné elérni a gyártóknál, a betegek terhei mégis növekedhetnek – mondta a Napi Gazdaságnak Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) elnöke. Szerinte csalóka a kormány által kommunikált legfeljebb nyolc százalékos áremelkedés; a gyógyszerekre rákerülő öt százalékos áfateher és a 600 forint alatti készítmények legfeljebb három százalékos áremelkedése valóban nyolc százalékot ad ki, a fogyasztók terhei azonban ennél nagyobb mértékben növekedhetnek.

A költségvetési törvény tervezetében összesen alig 240 milliárd forint szerepel gyógyszertámogatásra, ami majdnem hárommilliárddal kevesebb, mint az idei. Sőt, mivel ez az összeg elvben már tartalmazza az áfa emelésének finanszírozását is, még kevesebbet ér. A Napi Gazdaság értesülései szerint ezért mintegy 61 milliárd forintot kellene megtakarítania az OEP-nek a 2003-as költéséhez képest. Ezt a tervek szerint többek között a 90 és 100 százalékos támogatotti körben lévő gyógyszerek támogatásának felülvizsgálatával érnék el: elsősorban a termékek árának figyelembe vételével születne döntés arról, hogy melyik maradjon a magas támogatottságú körben, és melyik kerüljön alacsonyabba.

Székely Krisztina szerint a döntési módszer azon kívül, hogy átgondolatlan, két szempontból is problémás. Egyrészt várhatóan nem vesznek figyelembe gyógyszer-hatékonysági szempontokat a támogatottság megítélésénél, ami kérdésessé teszi a támogatásra fordított összeg gazdaságilag racionális felhasználását. Másrészt pedig az ár alapján történő mérlegelés nem az eddig megszokott és szakmailag elfogadhatóbb módon, az azonos hatóanyagú gyógyszerek körében történik majd, hanem úgynevezett hatástani csoportokon belül. E csoportokon belül azonban a gyógyszerek Székely szerint a gyakorlatban csak alig helyettesíthetők egymással. Összességében az, hogy tömegesen kerülhetnek ki szerek a támogatotti körből, többszörösére növeli az érintett – általában sok gyógyszert fogyasztó, krónikusan beteg emberek – gyógyszerköltségeit, de átlagban is a 8 százalékot jelentősen meghaladó áremelkedést jelenthet – jelentette ki az IGYE elnöke, hozzátéve, hogy az új rendszer kiszámíthatatlan következményekkel járhat – olvasható a Napi Gazdaságban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.