időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Újabb paksi üzlet készül – Moszkvába utazott a kormánydelegáció

Magyar Nemzet
2003.10.29. 08:15

Kormánydelegáció utazott ma Hatvani György energetikai helyettes államtitkár vezetésével Moszkvába, ahol feltehetőleg a paksi atomerőmű friss és kiégett fűtőelemeinek szállítása is szóba kerülhet majd.

A Magyar Nemzet információi szerint a fuvaronként csaknem tízmilliárd forintos üzletről folytatott tárgyalásokon részt vesz Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. igazgatója is, de a tegnapi vezetői értekezleten erről nem értesítették a társaság igazgatóságának tagjait. Mint ismert, az orosz miniszterelnök szeptember 9-én Magyarországon járt, ahová elkísérte az orosz atomenergetikai miniszter is.

A tárgyalások után Csillag István, a gazdasági és közlekedési tárca vezetője arról nyilatkozott, hogy ismét szeretnék felvenni az orosz féllel a kapcsolatot a fűtőelemek szállításával kapcsolatban. Az orosz konstruktőr TVEL céggel 1997-ben felmondott szerződések „újragondolása” tehát könnyen felmerülhet az oroszországi tárgyalásokon. Az oroszok számára ez azért is lenne fontos, mert az Európai Unió tiltja, hogy a közösségen kívüli országokból fogadjanak be radioaktív anyagokat a tagállamok, de a már megkötött szerződéseket nem kell felmondani. Magyarországnak ugyanakkor gondot okoz, hogy hová helyezzék el a sérült, illetve a kiégett, nagy aktivitású fűtőelemeket. Az oroszok mellett értesüléseink szerint együttműködést ajánlott Anglia és Pakisztán is, mégis a súlyos üzemzavart elhárító orosz TVEL lehet a „befutó” cég.

Kováts Balázs, a paksi erőmű szóvivője tegnap közölte: október 24. óta újra teljes terheléssel áramot ad az országnak a paksi atomerőmű 3-as blokkja, így három blokk egész télen folyamatosan működhet. Az atomerőmű vezetőinek felkérésére Paksra érkezett Thomas Mazour, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Pakson tartózkodó öttagú szakértői csoportjának vezetője, hogy segítsen a NAÜ-vizsgálat során megalkotott intézkedési terv kidolgozásában.

A most folyó parlamenti vizsgálatra vonatkozó kérdésre Mazour közölte: azt nem ismeri. Hozzátette: az 1979-es Tree Mile Island-i reaktorbalesetet követően Amerikában is elrendelt vizsgálatot a kongresszus, de azt nem politikusok, hanem szakemberek végezték.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.