időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Vita a költségvetésről

MNO
2003.10.30. 18:30

Az államadósság mértékéről, a foglalkoztatottságról, a honvédelemről, a mezőgazdaságról és a szociálpolitikáról esett szó a jövő évi költségvetés általános vitájában. A Fidesz szerint a kormány szembemegy a lisszaboni folyamat célkitűzéseivel, amely a foglalkoztatás növelésére, a versenyképes tudásra, a kis- és középvállalkozások támogatására épül.

Az államadósság mértékéről, a foglalkoztatottságról, a honvédelemről, a mezőgazdaságról és a szociálpolitikáról esett szó – többek között – az Országgyűlésben, a jövő évi költségvetés általános vitájában.

Balsai István (MDF) kijelentette: a Medgyessy-kormány működése óta 2000 milliárd forinttal növelte az államadósságot. Szavai szerint jelenleg több működőtőke áramlik ki az országból, mint amennyi ide érkezik, és hét éve nem tapasztalt mértékben nő az infláció.

Gaál Gyula, a gazdasági tárca államtitkára szerint az adósságállomány növekedését az befolyásolta, hogy korábban a költségvetésen kívüli eszközökkel vállalt kötelezettségeket az állam. Szavai szerint a tisztánlátás miatt ezeket a vállalásokat be kellett emelni a költségvetésbe.

Őry Csaba (Fidesz) szerint a kormány szembemegy a lisszaboni folyamat célkitűzéseivel, amely a foglalkoztatás növelésére, a versenyképes tudásra, a kis- és középvállalkozások támogatására épül. Szavai szerint a foglalkoztatási minisztérium költségvetésében csökken az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök, a szakképzési célú támogatások összege, nőttek viszont a bérgarancia alapból igénybe vehető pénzösszegek, ami azt jelenti, hogy a kormány újabb gyárbezárásokra számít.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint viszont az előző ciklusban végrehajtott minibálbéremelés és az elhibázott árfolyampoligika gátolta a foglalkoztatottság nagyobb növekedését.

Keleti György (MSZP) kijelentette, hogy a honvédelmi tárca jövőre viszonylag magas, 351 milliárd forintnál is több költségvetési forrással gazdálkodhat. Ugyanakkor kitért arra is, hogy a szférában több mint hatezer fős leépítést kell végrehajtani. Körömi Attila (Fidesz) megjegyezte, hogy jövőre a honvédelmi tárcának lesz mit elköltenie, ugyanakkor itt lesz a legnagyobb az elbocsátás mértéke.

Németh Imre földművelésügyi miniszter elmondta, hogy az uniós támogatáshoz kapcsolódó 30 százalékos közvetlen nemzeti támogatás csak a 2005. évi költségvetésben szerepel majd, mivel az uniós forrásokat is csak az EU 2005. évi büdzséjében lehet majd megtalálni.

Glattfelder Béla (Fidesz) szerint nincs benne a büdzsében az az összeg, amelyet a kormány vállalt a nemzeti büdzséből az uniós agrártámogatások 30 százalékos kiegészítésére. Megjegyezte azt is, hogy a kifizetéseket csak 2004 decemberében indítják meg, azok közel 90 százalékát csak 2005-ben fizetik ki.

Tabajdi Csaba (MSZP) szerint a közvetlen támogatások 30 százalékos nemzeti kiegészítése az FVM-fejezetben megtalálható.

Béki Gabriella (SZDSZ) hangsúlyozta, hogy Magyarországon nagy a szegénység, és sok család nem képes az öngondoskodásra, őket kellene segíteni. A képviselő szerint ennek megoldása még mindig nem szerepel kellő súllyal a költségvetésben, a gyes, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, valamint a családi pótlék csak szerény mértékben nő jövőre.

Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter elmondta, hogy a 2004-es költségvetés szerint 12,6 milliárd forintból fog tárcája gazdálkodni.
Hozzátette: hivatala kiemelten kezeli a nők sikeres munkaerőpiaci integrálását, továbbá a fogyatékosok számára a hozzáférhető környezet megteremtését, valamint a romák lakta mikrorégiók felzárkóztatását.

Szalai Annamária (Fidesz) szerint a költségvetés egyformán csökkenti a civil szervezetek támogatását, az egészségügyi tárca pedig valamennyi fogyatékos szervezet támogatásából 22,5 százalékot vesz el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.