Hozzáférhetők a Kondor-iratok a történeti levéltárban

Tegnaptól kutathatók a Kondor-iratok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Az intézmény a Magyar Nemzet rendelkezésére bocsátotta a két dokumentumot, amit a Magyar Rádió elnöke, Kondor Katalin állambiztonsági szakértője valódinak nyilvánított korábbi sajtótájékoztatóján.

Magyar Nemzet
2003. 11. 05. 5:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két nyilvántartó karton szerint Kondor Katalin riportert „Vári” fedőnéven a BRFK III/II-B alosztályon állambiztonsági hálózati személyként tartották nyilván 1974–1983 között.

Mivel az érintett nem ismerte el hálózati tevékenységét, és az iratot elsőként publikáló Népszava is csak ellentmondásos interjúkkal próbálta bizonyítani a rádió elnökének ügynökmúltját, valamint további bizonyító irat nem áll a kutatók rendelkezésére (beszervezési vagy munkadosszié, ügynöki jelentés stb.), továbbra is kérdéses annak egyértelmű bizonyítása, hogy Kondor Katalin „hazafias” alapon együttműködött volna a kommunista titkosszolgálattal. Az egész ügy kirobbanása azonban ismét ráirányította a figyelmet a Kádár-korszak titkolt történetének feldolgozási hiányaira. Ez a feladat a történészektől további kutatásokat igényel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.