időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Az MDF adóreformot javasol

MTI
2003.12.30. 13:11

Az MDF szerint 2004-ben az egyenlő és igazságos közteherviselés érvényesítése érdekében adóreformot kell kidolgozni - mondta Herényi Károly. Az MDF parlamenti frakciójának vezetője szerinte egy olyan országban, ahol a jövedelemkülönbségek olyan nagyok, mint Magyarországon, csak több adókulccsal vagy a sávok eltolásával lehet az egyenlő közteherviselés és a társadalmi igazságosság elvét érvényesíteni.

Herényi közölte: az MDF javaslata egy olyan többkulcsos személyi jövedelemadó-tábla, amely elkerülné, hogy átlagjövedelemmel rendelkezők a legmagasabb adókulcs szerint adózzanak, és biztosítaná, hogy a kiugróan magas jövedelemmel rendelkezők a társadalmi igazságosság elve alapján vállaljanak részt a köz terheinek viselésében. Jelenleg három személyi jövedelemadó-kulcs van, ezért vagy az adósávokat kell eltolni, vagy egy negyedik, magasabb adókulcsot kell bevezetni. Hozzáfűzte: az átfogó adóreform csak négypárti egyeztetést követően lehet sikeres, ezért a Magyar Demokrata Fórum a reform előkészítésében szakértőivel szívesen részt vesz.

Herényi Károly a javaslatot elsősorban a jövő évi áremelésekkel indokolta. „Január 1-jétől 6,8 százalékkal emelkedik a gáz ára, az áram áfatartalma 13 százalékkal nő, 11 százalékkal többet fogunk fizetni a vonatjegyekért, 13 százalékkal a BKV-jegyekért, és a budapestiek csatorna- és vízdíja 43 százalékkal emelkedik” – sorolta a többletkiadásokat a frakcióvezető. Az ellenzéki politikus – az APEH év végi tájékoztatóján elhangzottakra hivatkozva – elmondta: a több mint 5000 milliárd forint adóbevételt a hivatal teljesítette, de annak szerkezete jelentősen változott. A tervezett 970 milliárd forint szja helyett mintegy 900 milliárd folyt be, viszont jelentősen nőtt az áfa-bevétel aránya. Ez az jelenti, hogy az szja-kiesést a legszegényebb rétegek fogyasztásának megadóztatásával pótolta a kormány – mondta.

Herényi Károly szerint a legnehezebb helyzetbe a nyugdíjasok kerülnek, mert az ő terheik eddig is „az elviselhetetlenség határán” voltak. Kifogásolta azt is, hogy a magyarországi áfakulcsok mértéke az Európai Unió országaiban „párját ritkítja”. „Az áfa drasztikus emeléséből az következik, hogy 2004-ben a szegény ember még szegényebb lesz, a nyugdíjasok helyzete tovább romlik, hiszen semmiféle adókedvezményben nem részesülnek, és őket sújtja legjobban a nagymértékű gyógyszeráremelés” – jelentette ki az MDF-es politikus.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.