Andrássy úti műemlékeket adott el az MSZP-s önkormányzat

Több értékes, Andrássy úti ingatlant is pályázat nélkül adott el vagy cserélt a közelmúltban a szocialista többségű VI. kerületi önkormányzat Budapesten. A vevő cégek tulajdonosának édesapja az előző ciklusban az MSZP színeiben jutott be a városrész képviselő-testületébe.

Magyar Nemzet
2004. 01. 26. 6:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eladta az MSZP és az SZDSZ képviselőinek szavazataival a VI. kerületi képviselő-testület az Andrássy út 19. és 23. szám alatti épületeket. Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, a Multi Kft. levélben kereste meg az önkormányzatot vételi szándékával. A testület végül pályázat kiírása nélkül adta el a két műemlék jellegű épületet a cégnek.

A kerületi önkormányzat korábban két, szintén Andrássy úti épületet cserélt el ugyanazzal a vállalkozóval. Az Andrássy út 20. szám alatti ingatlan alsó szintjein található, összesen mintegy ezer négyzetméternyi helyiséget cserélt el az önkormányzat tavaly áprilisban egy V. kerületi, mintegy 300 négyzetméternyi üzlethelyiségre. A vevő KZM Kft. vállalta, hogy felújítja az épület homlokzatát és kéményrendszerét. Júniusban a kft. bejelentette: az épület tetőterének tulajdonjogáért cserébe további felújításokat végezne az ingatlanon, a testület MSZP–SZDSZ-es többsége ezt a kérést is jóváhagyta. Az ügy érdekessége, hogy a KZM Kft. ügyvezető igazgatója, Kóczé Zoltán édesapja az előző ciklusban a szocialisták színeiben jutott be a képviselő-testületbe, bár később kilépett az MSZP-frakcióból. Tavaly decemberben egy szintén Kóczé Zoltánhoz köthető kft. jelentkezett az önkormányzatnál. Ezúttal az Andrássy út 35. szám alatti épület 501 négyzetméternyi részének cseréjét kérték; a felajánlott ingatlan a Király utcában található, s összesen 355 négyzetméteres. A vevő itt sem adott készpénzt az Andrássy úti épületért, ám vállalta a földszint és a homlokzat rekonstrukcióját.

Az ellenzéki képviselők szerint pályázatot kellett volna kiírni az épületek értékesítésére. – Ha ugyanis ezeknek a cégeknek megéri, hogy többet költsenek el egy-egy ingatlanra, mint amennyit az valójában ér, akkor lehet, hogy másnak is – mutatott rá Hassay Zsófia, a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, elképzelhető, hogy más cégek az önkormányzatnak még kedvezőbb ajánlatot nyújtottak volna, ám ez már soha nem derül ki.

A lap szerette volna megkérdezni az előterjesztő Fürst György alpolgármestert is, ám nem érték utol.

Gidró Kriszta

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.