időjárás 24°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Andrássy úti műemlékeket adott el az MSZP-s önkormányzat

Magyar Nemzet
2004.01.26. 06:48

Több értékes, Andrássy úti ingatlant is pályázat nélkül adott el vagy cserélt a közelmúltban a szocialista többségű VI. kerületi önkormányzat Budapesten. A vevő cégek tulajdonosának édesapja az előző ciklusban az MSZP színeiben jutott be a városrész képviselő-testületébe.

Eladta az MSZP és az SZDSZ képviselőinek szavazataival a VI. kerületi képviselő-testület az Andrássy út 19. és 23. szám alatti épületeket. Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, a Multi Kft. levélben kereste meg az önkormányzatot vételi szándékával. A testület végül pályázat kiírása nélkül adta el a két műemlék jellegű épületet a cégnek.

A kerületi önkormányzat korábban két, szintén Andrássy úti épületet cserélt el ugyanazzal a vállalkozóval. Az Andrássy út 20. szám alatti ingatlan alsó szintjein található, összesen mintegy ezer négyzetméternyi helyiséget cserélt el az önkormányzat tavaly áprilisban egy V. kerületi, mintegy 300 négyzetméternyi üzlethelyiségre. A vevő KZM Kft. vállalta, hogy felújítja az épület homlokzatát és kéményrendszerét. Júniusban a kft. bejelentette: az épület tetőterének tulajdonjogáért cserébe további felújításokat végezne az ingatlanon, a testület MSZP–SZDSZ-es többsége ezt a kérést is jóváhagyta. Az ügy érdekessége, hogy a KZM Kft. ügyvezető igazgatója, Kóczé Zoltán édesapja az előző ciklusban a szocialisták színeiben jutott be a képviselő-testületbe, bár később kilépett az MSZP-frakcióból. Tavaly decemberben egy szintén Kóczé Zoltánhoz köthető kft. jelentkezett az önkormányzatnál. Ezúttal az Andrássy út 35. szám alatti épület 501 négyzetméternyi részének cseréjét kérték; a felajánlott ingatlan a Király utcában található, s összesen 355 négyzetméteres. A vevő itt sem adott készpénzt az Andrássy úti épületért, ám vállalta a földszint és a homlokzat rekonstrukcióját.

Az ellenzéki képviselők szerint pályázatot kellett volna kiírni az épületek értékesítésére. – Ha ugyanis ezeknek a cégeknek megéri, hogy többet költsenek el egy-egy ingatlanra, mint amennyit az valójában ér, akkor lehet, hogy másnak is – mutatott rá Hassay Zsófia, a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, elképzelhető, hogy más cégek az önkormányzatnak még kedvezőbb ajánlatot nyújtottak volna, ám ez már soha nem derül ki.

A lap szerette volna megkérdezni az előterjesztő Fürst György alpolgármestert is, ám nem érték utol.

Gidró Kriszta

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.