Százmilliók helikopterekre

Hét Mi–24 P típusú harci helikopter javítását végezheti el a Dunai Repülőgépgyár (DR) Rt., ahol korábban felügyelőbizottsági tag volt Hollósi Nándor, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter főtanácsadója.

Magyar Nemzet
2004. 01. 05. 7:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyit fizetnek a társaságnak a munkáért, szakértők szerint azonban mai árakon több mint százmillió forintba kerülhet egy ilyen jármű javítása, így a megbízás összege elérheti az egymilliárd forintot is. A Dunai Repülőgépgyár hagyományos javítóbázisa a Mi–24-eseknek Kelet-Európában, de a felújítás árát felsrófolhatja, hogy a gyár alkatrészkészlete külföldi megbízásai miatt megcsappant.

A korábban az NDK-ban szolgáló gépeket még 1993-ban kapta a Magyar Honvédség, de azóta nem használták őket, pedig mindössze száz-százötven órát repültek, és lényegesen jobb állapotban vannak, mint a légierő többi helikoptere. A járművek jóval nagyobb harcértékkel is rendelkeznek, mint más helikoptereink, géppuska helyett például gépágyúval szerelték fel őket. A Horn-kormány idején a gépek rendszerbe állítását azzal utasították el, hogy hiányos a dokumentációjuk, pedig a lengyel hadseregnél azonnal megjavították és üzembe állították ezeket.

Matyuc Péter, a HM kommunikációs főigazgatója elismerte, hogy a gépeket eddig nem használták, és ennek eredményeként eljárt felettük az idő. A szóvivő azonban azt állította: a késlekedés fő oka, hogy a szaktárcának mostanáig nem volt egy összegben akkora költségvetése, hogy repülőképessé tegyék a járműveket. A javítás alapja egy tavaly kiírt közbeszerzési pályázat, amelyet azért is nyerhetett meg a DR Rt., mert megvásárolta az ilyen típusú helikopterek javítási licencét – tette hozzá a főigazgató.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.