K&H: tanúk állítják, manipulálták a dokumentumokat

Több okiratot, köztük az Állami Autópálya Kezelő Rt. átutalási szerződéseit is manipulálták a K&H Equities Rt.-nél azt követően, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a brókercég tevékenységét is érintő vizsgálatot indított – vallották tegnap a Bácskai János ellen folyó büntetőeljárás harmadik tárgyalási napján a társaság alkalmazottai.

Magyar Nemzet
2004. 02. 20. 6:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száznál is több pénzmosásgyanús tranzakcióval kapcsolatban tettek bejelentést a K&H Equities Rt. munkatársai, az ügyletek legkevesebb kilencven százaléka Kulcsár Attila ügyfélköréhez kötődött – derült ki a brókercég alkalmazottainak tanúvallomásából a Bácskai-per harmadik napján. A bejelentésekre adott rendőrségi reagálások tanúsága szerint a nyomozó hatóság mégsem talált bűncselekményre utaló jeleket. Ismert: a maffiaellenes központ állásából felfüggesztett főigazgatóját hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolják, mert a katonai ügyészség úgy véli: a tábornok Kulcsár kezdeményezésére iratokat akart elvonni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elől, amihez a rendőrséget akarta felhasználni.

A tárgyaláson a tanúk beszámoltak arról, hogy a felügyelet 2002. áprilisban indult, a Pannonplast-részvények felvásárlására irányuló vizsgálata során többen öszszejátszottak annak érdekében, hogy az iratokat meghamisítsák. Tavaly májusban Csuka László, a brókercég vezérigazgatója – aki a tanúk szerint Kulcsár közbenjárására kerülhetett vezető pozícióba 2002 decemberében – arra utasította az elszámolási részleg egyik munkatársát, hogy cserélje ki az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) ügyféldossziéjában található 500 millió forintos átutalási megbízást egy általa bemutatott dokumentumra, amelyre utólag vezettek fel átutalási rendelkezéseket. Ez a munkatárs ellenkezése miatt kudarcba fulladt. Az iratok végül a PSZÁF-hoz kerültek, amely ez alapján további vizsgálatokat kezdeményezett, amely végül a brókerbotrányig vezetett. Bácskai János is utalást tett a perben arra a korábban több helyen is megjelent hírre, miszerint a manipulációval hírbe hozott Csuka Fenyővári Noémival, László Csaba volt pénzügyminiszter kabinetfőnökével a barátinál közelebbi kapcsolatot ápolt.

Kulcsár utasítására asszisztense összesen nyolc átutalási megbízásra vezetett rá utólag rendelkezéseket május környékén, azonban mindenről másolatot is készített. Szász Károly megveretése után a bróker minden tehetségével azon volt, hogy ezeket az anyagokat tüntessék el a felügyelet elől, mert bizonyítékként szolgálnak az elkövetett bűncselekményekre. A pénzügyi tanácsadó emiatt lépett kapcsolatba Bácskai Jánossal, akinek csak annyit mondott, hogy veszélyben vannak a Pannonplast-iratok. Ha a dokumentumokkal kizárólag a rendőrség rendelkezett volna (erre azért sem volt esély, mert azokból hármat már a PSZÁF korábban lemásolt), akkor ezzel Kulcsárék időt nyertek volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.