Nyolcszázmilliós támogatás egy izraeli gyémántüzemnek

Egy hárommillió forintos törzstőkével bejegyzett, izraeli tulajdonban lévő cég 864 millió forintos állami támogatást kap, hogy Salgótarjánban, Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő választókörzetében gyémántcsiszoló-üzemet létesítsen, annak ellenére, hogy a Duna Silver Kft. alapító okiratában csak iparcikk-kiskereskedelmi tevékenység szerepel. Mindeközben a Tokodi Üveggyár Kft. 320 emberét kényszerül utcára tenni.

Magyar Nemzet
2004. 03. 12. 7:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást okozott Tokodon a Foglalkoztatáspolitkai és Munkaügyi Minisztérium legutóbbi döntése, amely 864 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti egy izraeli tulajdonú gyémántcsiszoló-üzem megalakítását. Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a kiugróan magas öszszegű állami támogatást a befektetők termelésre vonatkozó ígéreteivel, a vállalkozás gazdasági ösztönző hatásával és 115 dolgozó augusztustól érvényes elhelyezkedési lehetőségével indokolta.

A miniszter közölte, hogy a pénzt a munkaerő-piaci alap terhére utalják ki az izraeli befektetők által birtokolt Duna Silver Kft.-nek. A megítélt 864 millióból többek között 286 millió forint jut a gyémántcsiszoláshoz szükséges gépekre, 384 millió pedig az átképzési költségekre.

Az összeg odaítélésének megalapozottságát ugyanakkor erősen megkérdőjelezi, hogy a négymilliárd forint beruházását ígérő nyertes társaság csupán hárommillió forint törzstőkével rendelkezik, és tevékenysége mindössze iparcikk-kiskereskedelemre korlátozódik.



A cégbírósági adatokból az is kiderül, hogy az állami támogatást elnyert vállalkozásban a többszörös és bonyolult tulajdonosi áttételen keresztül egy Virgin-szigeteken létrehozott off-shore cég is érdekelt.

Boldvai László, az MSZP nógrádi parlamenti képviselője a gyémántcsiszoló üzem terveinek ismertetésekor elmondta: a befektetők fél évvel ezelőtt jártak először Salgótarjánban, és az öblösüveggyári iskola épületét alkalmasnak találták a beruházásra. A Népszabadságnak ezzel szemben Méhes András, Salgótarján alpolgármestere úgy nyilatkozott, hogy az izraeli beruházók által meghatározott helyen a Beszterczey Művészeti Alapiskola működik, amelynek elhelyezése egyelőre nem megoldott.

A támogatással kapcsolatos kérdéseinkkel a Magyar Nemzet felkereste a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumot, ám a döntés meghozatalával és az összeget elnyert vállalkozással kapcsolatos érdeklődésre munkatársunk lapzártáig nem kapott választ. A Duna-Silver Kft.-t a lap szintén nem tudta elérni, mert nem rendelkezik bejelentett, nyilvános telefonszámmal.

A foglalkoztatási tárca döntésével kapcsolatos kritikákat erősítette, hogy éppen tegnap került nyilvánosságra: bezár a tokodi üveggyár, és a vezetés 320 dolgozónak mond fel. A Tokodi Üveggyár Kft. azért volt kénytelen termelését leállítani és a munkavállalókat elküldeni, mert a gazdaságtalan és környezetterhelő technológiákat leváltó beruházásait nem tudta megkezdeni a környezetvédelmi hatóságok többszörös határidő-túllépése miatt. Az államot képviselő Észak-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség 2002 novemberétől mostanáig nem volt képes kiadni a modernizáláshoz szükséges engedélyt, ezért a gyár továbbműködését garantáló banki feltételek érvényüket vesztették – tájékoztatta tegnap a Magyar Nemzetet az üveggyár vezetése.

A társaság az okozott kár miatt bírósághoz fordult, és másfél milliárd forintot követel a szükséges engedélyek kiadását elhúzó államigazgatási szervektől. A gyár vezetése hangsúlyozta: a gyár továbbüzemeléséhez és a dolgozók munkahelyének megőrzéséhez egyetlen forint állami támogatást nem kaptak, sőt, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az engedélyezési eljárás gyorsításában sem kívánt nekik segíteni. Az elbocsátásokkal Tokodon négyszeresére emelkedett a munkanélküliség. Pánczél Miklós, Tokod polgármestere szerint a gyárbezárás miatt több mint tízmillió forint adóbevételtől esik el évente az önkormányzat, így a nagyközségben szűkülnek a fejlesztési lehetőségek.

A környezetvédelmi tárca közleményben tudatta: a tervezett beruházás engedélyezési eljárásában részt vevő állami hatóságok semmilyen jogsértést nem követtek el. A minisztérium továbbá közölte, hogy az üveggyár által felajánlott, a gyár továbbműködtetéséhez szükséges peren kívüli egyezséget nem tudják elfogadni.


A répafeldolgozás megszüntetését tervezi a Mátra Cukor Rt. hatvani gyárában a tulajdonos Nordzucker A. G. A tervek szerint a feldolgozást az anyacég másik üzemeibe telepítik át, így a hatvani gyárban mindössze a logisztikai feladatokat, a cukor tárolását és csomagolását végzik majd. Mundruczó Miklós, az Élelmiszer-ipari Dolgozók Szakszervezetének üzemi vezetője az MTI-nek elmondta: a leépítés feltételeiről szóló tárgyalások ma kezdődnek meg az üzemi tanács és a cukrgyár vezetése között. A kapacitás csökkentése a gyár 200 dolgozója közül várhatóan 104-et érint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.