Ötszörös áron vásárolt a HM?

Keller László közpénzügyi államtitkárhoz fordult Csampa Zsolt (MDF) a honvédség számára 600 millió forintért vásárolt szállítórepülő ügyében. Szerinte a vételár csaknem egyötödéért is kínálnak ilyen típusú gépet a piacon, és ezt igazolja egy a Magyar Nemzet birtokába került dokumentum is. A szaktárca kétségbe vonja, hogy olcsóbban is kínálnak olyan állapotú repülőgépet, mint amilyet nemrég vett át a légierő.

Magyar Nemzet
2004. 03. 12. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem ötszörös áron vásárolta meg a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt a 23 éves An-26-os szállítórepülőt, amelynek megvételéhez felmentést adott a közbeszerzés alól a Juhász Ferenc honvédelmi miniszter által vezetett nemzetbiztonsági kabinet – állítja Csampa Zsolt (MDF). Mint ismeretes, a gépért 600 millió forintot fizetett a szaktárca a szolnoki székhelyű, ukrán kapcsolatokkal rendelkező közvetítőcégnek, a Specimpex Kft.-nek.

Egy Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint a fonyódi Turul Enterprises Inc. valóban 560 ezer USA-dollárért (117 millió forintért) kínált egy An-26-ost, amelyen a két főmotor, illetve a segédmotor teljes nagyjavítás utáni repülési időtartammal rendelkezik. Szükség esetén a cég felajánlotta, hogy navigációs berendezéssel látja el a repülőt további 42 ezer dollárért.

Hollósi Nándor, a HM főtanácsadója a parlament honvédelmi bizottságának ülésén kétségbe vonta, hogy a most megvásárolt géphez hasonlóan felszerelt és nagyjavításon átesett szállítórepülőt ajánlottak volna.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint azért kötöttek jó üzletet, mert a szállítórepülő ipari nagyjavításon esett át, és modern berendezésekkel is fel van szerelve.

Csampa Zsolt úgy véli, vizsgálatot kell indítani az óriási árkülönbözet miatt. A képviselő tegnap Keller László közpénzügyi államtitkár megbízottjának levelet adott át, amelyben arra kér magyarázatot, hogy miért mellőzték a közbeszerzést, hogy kértek-e, illetve kaptak-e kedvezőbb árajánlatot. Kíváncsi arra is, hogy miért a piaci ár többszöröséért vásárolták meg a gépet.

A képviselő érthetetlennek tartja, hogy egy „szolnoki lakótelepen működő, ismeretlen cég” közvetít egy 600 milliós üzletben, és azt is, hogy „amikor Bulgáriának 80 millió forintért adtunk el An-26-osokat, miért szerzünk be ilyen gépet horribilis összegért”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.