Szanyira az EU is felfigyelt

A Horn-kormány idején az Európai Unió egy időre felfüggesztette a Phare-támogatások folyósítását a Külügyminisztérium pályázatain rendszeresen befutóként szereplő Euro-Info-Service számára, mivel az illetékes főigazgatóság pénzügyi szabálytalanságokat tárt fel a cégnél. Ezt Szanyi Tibor, a cég akkori tulajdonosa is elismerte, ám a földművelésügyi államtitkár leszögezte: a szankciókat később visszavonták, mivel azok alaptalannak bizonyultak. Az unió azt is nehezményezte, hogy a politikus saját devizaszámláján pihentetett uniós pénzeket.

Magyar Nemzet
2004. 03. 20. 7:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt országgyűlési képviselő lett volna, Szanyi Tibor az Euro-Info-Service nevű családi vállalkozását igazgatta. A Horn-kormány Külügyminisztériumában (KüM) 1994-től indították el az EU-kommunikációs stratégia nevű programot – a lakosság uniós felkészítése érdekében –, amely révén kormányzati pénzeken kívül Phare-támogatáshoz is hozzájuthattak a pályázók. Értesülésünk szerint a projekt fő koordinátora a földművelésügyi tárca jelenlegi politikai államtitkárának vállalkozása volt. A Magyar Nemzet többszöri megkeresése ellenére a KüM egyelőre nem adott információt arról, hogy a politikus egykori vállalkozása hány pályázaton összesen mennyi pénzt nyert el 1994-ben és 1995-ben. A tárca arról tájékoztatott: kérdéseinkre a törvényi határidőt betartva fognak válaszolni, feltéve ha az ügy közérdeklődésre számot tart, és a minisztérium illetékessége is megállapítható.

Szanyi Tibor elismerte a Magyar Nemzet információját, miszerint az EU bizottságának XXIII-as főigazgatósága vizsgálatot indított a cég tevékenységével kapcsolatban.

A lap úgy tudja, Brüsszelben kifogásolták, hogy a Euro-Info-Service „túl sok” pályázaton nyert, és több forrásunk is megerősítette, hogy Budapestnek jelezték ezt a fajta egyoldalúságot. A vállalkozási főigazgatóság jelentésében egyebek mellett megállapították, hogy Szanyi saját devizaszámláján pihentette az elnyert PHARE-pénzeket, amiért az EU felfüggesztette a folyósítást. A jelentéssel összefüggésben Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtófőnöke közölte: az államtitkártól megtudta, hogy egy másik anyag is készült később, amelyben korrigálták az első dokumentum megállapításait, és folytatták az átutalásokat.

Mint korábban a Magyar Nemzet megírta: Szanyi – aki a sikeres pályázatok után 1998-tól az Országgyűlés MSZP-frakciójában politizál – vidékpolitikai kormánymeghatalmazottként felügyelte azt a bizottságot, amely a korábbi érdekeltségi körébe tartozó Euro-Info-Service Kft.-t választotta ki egy négymillió forintos megrendelés végrehajtására. A cég munkájában Szanyi testvére ügyvezetőként jelenleg is részt vesz. A politikus szerint nem vet fel etikai kérdéseket az ügy, nővérével pedig már két éve nem beszél üzleti, csak magánügyekről, így azt sem tudta, hogy családtagja milyen tisztséget tölt be a vállalkozásban.

Kuncze Gábor az Info Rádióban közölte, hogy etikátlannak tartja Szanyi volt cégének szerződését. Az SZDSZ-es pártelnök azonban kijelentette: pártja nem kíván az ügyben a miniszterelnökhöz fordulni, hiszen – mint fogalmazott – minden bizonnyal a kormányfő is olvas újságot.

Az MDF frakciója elvárja, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök azonnali hatállyal kezdeményezze Szanyi Tibor felmentését. A Font Sándor neve alatt kiadott közlemény emlékeztetett rá, hogy a kormányfő – korábbi megnyilatkozása szerint – csak olyan személyt tud elképzelni a kabinetben, aki a jog és az erkölcs által támasztott követelmény közül megfelel a magasabb szintűnek. – Szanyi Tibor ezt a miniszterelnök által támasztott szintet messze alulmúlja – áll a közleményben. Emlékezetes, korábban Szijjártó Péter (Fidesz) is lemondásra szólította fel Szanyi Tibort, és emlékeztetett arra, hogy hasonló ügy miatt kellett távoznia Kiss Elemér kancelláriaminiszternek. Németh Imre földművelésügyi miniszter a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy írásbeli tájékoztatást kér az államtitkártól.

Villányi Károly – Török László

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.