időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

A kormány rendkívül elégedett önmagával

Udvardy Zoltán
2004.04.21. 14:09

A kormány még a gyógyszergyártókkal szemben is képviseli a nyugdíjasok, betegek érdekeit –hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök mai, Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezetővel és Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményre a 2002-es választások második évfordulóján került sor.

A kormányban várhatók változások, erről a megfelelő időpontban beszámolunk – mindössze ezt az egy mondatot tudták kihúzni Medgyessy Péterből az újságírók a kabinet összetételében májustól várható változásokkal kapcsolatban. Ennél jóval bőbeszédűbb volt mindhárom politikus, amikor az elmúlt két esztendő szerintük sikeres politikáját dicsérték – egész pontosan egy órán keresztül.

Ha az elhangzottak igaznak bizonyulnak, Magyarország történelmének legsikeresebb kormányát választották meg két évvel ezelőtt, ahol, mint azt Gál J. Zoltán kormányszóvivő is fogalmazott, ’’két éve véglegessé vált: kormányváltás lesz’’. Kuncze Gábor hangsúlyozta: az SZDSZ elégedett a kormány politikájával; ’’régi gondot’’ old meg a sorkötelezettség eltörlése és a diplomás-minimálbér bevezetése. Utóbbi intézkedéssel kapcsolatban Kuncze úgy vélte, hogy ez megoldotta az előző kormány „erőszakos minimálbér-emelésének” következményeit, nevezetesen, hogy a pályakezdő orvos annyit keresett, mint egy segédmunkás. Az SZDSZ elnöke a kormány első két évének sikerei között említette a nyelvtanítás és-–tudás hatékonyságának növekedését, az oktatásban a „szegregáció”, a romák hátrányos megkülönböztetése csökkenését. Kiemelte a Sulinet expressz sikereit, a lemaradás felszámolását az internet-ellátottság terén. Hozzátette: az SZDSZ ragaszkodik liberális adócsökkentési programjának megvalósításához, melyben szerinte „jelentős lépések” történtek.

Talán még bizakodóbb volt Lendvai Ildikó, aki kérdésekre válaszolva elmondta: fölismerték, hogy a társadalmi szolidaritás alapfeltétele a virágzó gazdaság. (Medgyessy Péter a gazdaság állapotát leírva bizakodóan nyilatkozott, rámutatva: 2003 második felétől növekszik az ipari termelés, 3,6 százalékkal bővült a nemzeti jövedelem.) Lendvai „követeléseit” megfogalmazva elmondta: a kormánytól a szocialisták egészségügyi reformot várnak, amely a hálapénz eltörlését jelenti. Az MSZP frakcióvezetője közigazgatási reformot szorgalmazott, közvetve ígéretet tett a teljes 13. havi nyugdíj bevezetésére 2006-ig és sürgette a Medgyessy által is szorgalmazott fejlesztéseket a felnőttképzés terén.

Kérdésekre válaszolva Medgyessy Péter Gyurcsány Ferenchez utalta azt az újságírót, aki a sportminisztert idézve a „szegények szegényedését, a gazdagok gazdagodását” kérte számon. Hozzátette: ez szerinte az előző kormányra volt jellemző. A kormányfő az elmúlt két évet értékelve utólag is megköszönte a választók bizalmát, mellyel – hangsúlyozta – nem éltek vissza. Egy vastag brosúrát lobogtatva, azt ígérte, hogy a kormány rövidesen közzéteszi értékelését arról, hogyan szóltak a választási ígéretek, s ’’mit tettünk’’ azóta. Aláhúzta: a kormány elkötelezett, baloldali politikát folytatott. A kormány akár konfliktusokat is felvállalt, akár a gyógyszergyártókkal is, a nyugdíjasok és a betegek érdekében – állította Medgyessy, aki hasonló lépésként tüntette föl a lakástámogatási rendszer megváltoztatását is. A kormányfő szerint a bankok nyereségét korlátozták a befektetés célú hitelek támogatásának megváltoztatásával. Medgyessy kijelentette: így lehetőség nyílt olyan rétegek lakáshoz jutására, akiknek erre nem volt lehetőségük korábban. A kormányfő és Kuncze egyaránt fegyvertényként említették a környezetvédő intézkedéseket. Medgyessy ígéretet tett arra, hogy az emberek visszakapják a Dunát, ’’amely olyan tiszta lesz, mint ez csak az énekben szerepel’’. A kormányfő beszélt a szerinte korábban eladósodott gazdák helyzetén javító csatlakozási hitelprogramokról is.

Medgyessy és Kuncze egyaránt kiemelte: szerintük az elmúlt években most épül a legtöbb autópálya, melyre egyszerre 17 helyen kerül sor.

Magyarország nem konfliktusok forrása, hanem stabilizáló tényező – summázta a magyar kormányzat külpolitikáját Medgyessy, kiemelve a keleti piacok tervezett visszaszerzését, az Oroszországgal 40 százalékkal megemelkedett kereskedelmet, valamint a nyitást Kína és India felé.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.