A tv2 elnökének titkára megzsarolta Kulcsárt?

Újabb magas beosztású emberek keveredtek a K&H ügybe Gyuszi sofőr vallomása alapján. Demeter Ervin a brókerbotrányt vizsgáló bizottság elnöke kijelentette, tudatos és összehangolt akció volt a K&H Equities-ügy, amit előre elterveztek és irányítottak.

MNO
2004. 04. 19. 7:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demeter Ervin, a brókerbotrányt vizsgáló bizottság fideszes elnöke szerint tudatos akció volt a K&H Equities-ügy.– Egyértelműen megállapítható: tudatos és összehangolt akcióval állunk szemben, amit előre elterveztek és irányítottak – jelentette ki a politikus a grémium jelentésének általa készített tervezetét ismertetve. Mint mondta, az irányító személyét feltételezni lehet.

– Egyértelmű, hogy felelősség terheli a Magyar Fejlesztési Bankot, amely megteremtette az átmenetileg szabad pénzeszközt az Állami Autópálya Kezelőnél (ÁAK), amelyet azután befektettek a K&H Bank brókercégénél, a K&H Equitiesnél – hangsúlyozta Demeter, hozzátéve: felelősség terheli az ÁAK és a Nemzeti Autópálya Rt. vezetését is, mert nem az elvárható gondossággal jártak el, amikor befektették a pénzt. Mint mondta, a bank vezetése is felelős a brókercég működéséért, valamint a bűncselekmény végrehajtói, és a kormány is, amely egy rendeletével megkönnyítette, hogy a bróker a tőzsdei ügyletekből származó pénzt ismeretlen bankszámlára utalhassa.

A Magyar Fejlesztési Bank az előző kormány határozata alapján volt köteles az ÁAK Rt.-nek anyagi forrást biztosítani – szögezte le László Boglár az MFB szóvivője.

Emlékezetes, hogy múlt héten a Gyuszi sofőr néven elhíresült Szekér Gyula taxisofőr, aki Kulcsár Attila állandó szállítója volt, részletes tanúvallomást tett Kulcsár ügyeiről a rendőrségen. Az exbróker többször küldte a sofőrt El Abed Hassan szír pénzváltóhoz, aki szatyrokban adta át a kért összegeket. Hassannál fél méter magasan állt a pénz az aszatalon – állította vallomásában a taxis. Hassan és testvére a korábban Medgyessy Péter által vezetett Inter-Európa Bank Rt.-től összesen 6,2 milliárd forintot vett fel. Szekér a rendőrségen közölte, hogy pénzt vitt Medgyessy nagyváradi barátjának, Alexandru Mudurának és fiának, Mudura Sándornak is.

A taxisofőr a Magyar Nemzet információi szerint elmondta: nagyon sokszor vitt pénzt Forró Tamás exriporterhez, aki műkincsekkel is üzletelt Kulcsár Attilával. A sofőr Kulcsár társaságában két alkalommal is 150 millió forintot szállított Kelemen Lászlónak, a jegybank egykori felügyelő-bizottsági elnökének, illetve Mészáros Jánosnak (nem azonos a Britton ügyvezetőjével), akik szintén együtt érkeztek pénzátvételre. Milliós összegek kerültek a taxison keresztül mások mellett Kodela Lászlóhoz, a Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkárához, Kónya Imre egykori MDF-es belügyminiszterhez, aki a tv2 jogi képviseletében járt el, Karl Imre volt MSZP-s honatyához és Endrényi Évához, Kovács László szocialista pártelnök hölgyismerőséhez. Több ízben vitt iratokat az informatikai minisztériumba Baja Ferencnek (MSZP).

A sofőr beszámolt arról is, hogy Pintér Dezső, a tv2 első embere mindig személyesen találkozott Kulcsár Attilával. Amikor Kulcsár már Bécsben volt, Könnyű Attila, Pintér Dezső személyi titkára az exbróker ibizai nyaralója kapcsán megzsarolta Kulcsárt, és nyolcvanmillió forintot követelt tőle, amit Szekér tudomása szerint ki is fizetett Kulcsár Attila. A pénzt Pintér Dezső sofőrje vette át a Britton Újpesti rakparton lévő irodájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.