HM: 220 millió selejtes ejtőernyőkért?

Egyetlen nap alatt nyolc darab ejtőernyő szakadt szét próbaugrás közben tavaly májusban azok közül, amelyeket hetekkel korábban vásárolt a Magyar Honvédség egy német cégtől, közbeszerzési eljárásban – 220 millió forintért.

MNO
2004. 05. 13. 14:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Selejtes ejtőernyőket vásárolt a honvédelmi tárca 220 millió forintért – értesült a HavariaPress. Tavaly májusban egyetlen nap alatt nyolc darab ejtőernyő szakadt szét próbaugrás közben azok közül, amelyeket hetekkel korábban vásárolt a Magyar Honvédség egy német cégtől, közbeszerzési eljárásban. Az ejtőernyők minden esetben közel azonos helyen szakadtak el, így a biztonságos földet érés csak a mentőernyők segítségével volt megoldható.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a sérülések a nagy nyílási terhelés miatt, konstrukciós hiba folytán, vagy a kupola anyagának gyenge szakítószilárdsága miatt keletkeztek-e.

A 870 ezer eurós tenderen mindössze a nyertesként kikiáltott német cég indult, amely ezért az összegért 180 darab ernyőt szállított le a Honvédségnek. A korszerűnek nem mondható ejtőernyőket a ’70-es években fejlesztették ki, és az NDK-ban gyártották a Varsói Szerződés tagállamai számára.

Ezekből az átvételkor hatvanhetet próbáltak ki, ám mintegy 12 százalékuk hibásnak bizonyult. Az ejtőernyőtípus légialkalmassági vizsgálatát az eset után azonnal visszavonták, és az összes 2003-as beszerzésű ernyő használatát megtiltották. A hírügynökség értesülései szerint az ügyben az egri felderítő zászlóalj parancsnoka kezdeményezett vizsgálatot.

Az eset kapcsán a hírügynökség szerette volna megkérdezni a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát is, ám ott csak későbbre ígértek választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.