Medgyessy régi ismerősei a PSZÁF-ot irányító tanácsban

Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága ülésén 15 igen, és 10 nem szavazattal támogatta Farkas István jelölését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsa elnöki posztjára.

MNO
2004. 05. 10. 10:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas István a PSZÁF legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy tartósan megmaradjon a közbizalom a hazai pénzintézeti szektorral szemben, és átlátható legyen a fogyasztók és a pénzintézetek közötti kapcsolat. Hozzáfűzte, hogy megválasztása esetén jelentős figyelmet fordít a közbizalom megtartása érdekében a szakmai szövetségekkel való kapcsolattartásra, illetve a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos tevékenységre.

Farkas akit Medgyessy Péter miniszterelnök jelölt a testületbe – a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. igazgatóságának, valamint a Magyar Export-Import Bank Rt. igazgatóságának az elnöke –, az 1970-es és a ’80-as években a Pénzügyminisztériumban dolgozott, majd 1989 szeptembere és 1990 májusa között Medgyessy Péter pénzügyminiszter helyettese volt. A Horn-kormány idején átmenetileg bankprivatizációs kormánybiztos és ezzel együtt az Állami Vagyonkezelő Rt. elnöke volt.

A tanács tagjának jelölt Asztalos László, az Atlasz Biztosító igazgatóságának elnökhelyettese, a rendszerváltás előtt a KISZ KB-ban, majd 1986–89 között az MSZMP KB tanácsadó testületében és a Hazafias Népfront ügyvezető alelnökeként tevékenykedett. Dolgozott a Pénzügyminisztériumban, és nyolc éven keresztül töltötte be az Állami Biztosításfelügyelet elnöki tisztségét. Asztalos 1998-tól 2001. januárjáig a Focus Befektetés Minősítő Rt. igazgatóságának tagja volt, ebben az időszakban Medgyessy Péter a cég felügyelőbizottságában foglalt helyet.

Együtt bukkant fel a jelenlegi kormányfővel az Atlasz Biztosító Rt.-ben is: Medgyessy a kormányváltásig az rt. igazgatóságában is szerepet vállalt. A tanács másik tagja Náray László, a PSZÁF jelenlegi elnökhelyettese lehet, aki korábban az Országos Tervhivatalban, a Pénzügyminisztériumban dolgozott és a felügyelet elődjénél, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeletnél szintén elnökhelyettesi pozíciót töltött be. A harmadik jelölt Miklós Gábor, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. vezérigazgató-helyettese, 1971 óta dolgozik a pénzintézetnél, tagja a GIRO Elszámolásforgalmi Rt. igazgatóságának is.

A jelenlegi elnök, Szász Károly távozásával a PSZÁF operatív irányítását Mátrai Miklós, az Allianz Hungária Rt. vezérigazgató-helyettese veszi át, a két helyettese Schiffer Péter és Kun János lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.