Szocialista képviselő nyerte az önkormányzat pályázatát

Csaknem évi 300 millió forintot kap a pécsi önkormányzattól az a cég, amelyik öt évre megnyerte az időskorúak közétkeztetésére kiírt pályázatot. A nyertes cég 90 százalékos tulajdonosa a város egyik szocialista képviselője.

Magyar Nemzet
2004. 05. 14. 5:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hering Gyula szocialista képviselő neve nem először merül fel Pécsett. Egy évvel ezelőtt választották meg képviselőnek, egy időközi választáson. Akkor az ellenzék – és Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese is – azért tiltakozott, mert Heringről a kopogtatócédulák összegyűjtése után kiderült, hogy kilenc hónapot töltött a tököli fiatalkorúak börtönében, mert száz márkát vett el anyjától, aki ezért feljelentette. Az ellenzék szerint most összeférhetetlenségi és etikai aggályok merülnek fel.

A képviselő cége, a Környezetvédő Kft. volt az egyik nyertese ugyanis annak a közbeszerzési pályázatnak, amelyet az Intézmények Gazdasági Szolgálata írt ki az időskorúak étkeztetésére. Az ellenzék egy korábbi esetre is emlékeztetett az ügy kapcsán, amikor egy fideszes háziorvos azért nem kerülhetett be a képviselő-testületbe, mert a választójogi törvény szerint az, aki az önkormányzattal vállalkozói vagy megbízási szerződésben áll gazdasági társaság tagjaként vagy magánszemélyként, összeférhetetlen – tudta meg a Magyar Nemzet Nagy Csabától, a Fidesz pécsi frakcióvezetőjétől.
– Még nem fordult elő, hogy a nyertesek ötéves megbízást kapjanak, ez is kérdéseket vethet fel. Hering Gyula az ügyvezetői posztot pedig csak nemrégiben adta át társának, ettől függetlenül most is 90 százalékban tulajdonosa a vállalkozásnak – mondja a frakcióvezető.
Az érintett szocialista képviselő szerint nem volt más szóba jöhető pályázó, ezért ha ők nem indulnak, az önkormányzatnak akkor is velük kellett volna meghosszabbítania a szerződést.
– 12 éve csináljuk ezt a társammal, még mielőtt képviselő lettem volna. Akkortól azonban, éppen az összeférhetetlenség elkerülése miatt, átadtam az ügyvezetői posztot – mondja Hering. – Mi naponta kétezer idős embernek szállítjuk az ételt, a megítélt összeg ezzel arányos.

Derek András

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.