Börtönre ítéltek egy korrupt ügyintézőt

Vesztegetésért és csalásért elsőfokon letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy munkaügyi tisztviselőt.

MNO
2004. 06. 21. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság a közelmúltban ítéletet hirdetett egy korrupt vidéki ügyintéző perében. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaügyi központ kirendeltségén dolgozó férfi egy vállalkozóval összejátszva közel kétmillió forint állami támogatást csalt ki.

A hivatalnok megegyezett a cégtulajdonossal, hogy papíron munkanélkülieket közvetít ki neki, és kiutalja az ehhez járó állami támogatást. A pénz valóban megérkezett a vállalkozóhoz, aki azonban egy állástalant sem alkalmazott, hanem cinkosával osztozott az összegen. A bírák bizonyítottnak látták a másik vádpontot is, mely szerint az ügyintéző saját barátai körében munkanélküli-járadékot utalt ki anélkül, hogy vizsgálta volna az igénylések jogosságát.

A bíróság a korrupt tisztviselőt bűnösnek találta hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetésben, továbbá hivatalos személy által jelentős összegre elkövetett csalásban és okirathamisításban is, ezért főbüntetésként öt évi börtönbüntetést szabott ki rá. A vele összejátszó vállalkozót két év börtönnel sújtották. Azokat az igénylőket pedig, akik jogosulatlanul vették fel a munkanélküli járadékot, 4-től 10 hónapig terjedő felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A vádlottak fellebbeztek, emiatt az ítélet nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.