Pénzeső Jászapátira

Jászapátin már áll a bál. Az ingyen sörfesztivál sátrainak árnyékában több százan gyűltek össze kora délutánra. A Dankó utcai romák félnek, hogy bajuk lehet az MSZP-s kampánylevél miatt, a rendőrségnek sokan letagadták, hogy kaptak ilyet. A szocialisták cáfolják, hogy bármi közük lenne az ügyhöz, és feljelentést tettek. A helyi önkormányzat fideszes képviselője állítja: az MSZP játékszernek tekinti a romákat, s a városban manipulációikra már korábban is több példa volt.

Szarka Ágota
2004. 06. 11. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szorongás és felháborodás a Dankó utcában

Délelőtt már kint járt a rendőrség a jászapáti Dankó Pista utcában, a választási vokspénz ügyében. Tévések, újságírók lepték el a környéket, Farkas Andor, a kisebbségi önkormányzat elnöke a mi megkeresésünkre már csak azt pihegte: most ment el a köztévé, rögtön összeroskadok... – Szégyen és gyalázat, hogy ilyesmi történhetett – mondja az ügy kapcsán.

A Dankó Pista utca elején lakik Cserna Jánosné, akinek csütörtökön öt levelet is hozott a postás: – Anyukáéban volt 400 forint, az enyémben 500 forint, Jancsikáméban volt 200 forint, az öregebb fiaméban 200 forint, a férjemében 200 forint. Azt sem tudtam, mi ez, nem is tudok olvasni. Senkinek sem szóltam a dologról, még a szomszédoknak se. Andor bácsi lejött éppen, és őt félrehívtam. Mondtam neki, hogy kaptam papírt, sok pénz volt benne, nem tudom, hogy mi lehet, de valószínűleg nyertem – meséli az asszony. De a papírt meg a borítékot már nem találta, Farkas Andor nem is vette komolyan ezt az egészet. Addig, amíg a telepen a szokásos sétája közben nem találkozott valaki mással is, aki a titokzatos pénzes levelekről beszélt. A szemközti szomszédban lakó asszony, Farkas Lajosné, oda is adta a pénzes levelet Farkas Andornak, aki elhűlve tanulmányozta az írást. – Ez már tényleg mindennek a teteje! Az egész cigányságot alázzák meg ezekkel a módszerekkel – véli a kisebbségi elnök.

Farkasné szintén nem tudta, minek köszönheti a szerencséjét: – Nem tudtam, mi ez – válaszolja kérdésemre, hozzátéve, hogy ettől függetlenül megörült a pénznek. – Sok pénz, mi? Küldhettek volna többet is – mondja nevetve a 200 forintra. Elmegy szavazni? – kérdezem a fiatalasszonyt. – El én! – vágja rá azonnal. – S hogy kire, majd én tudom azt, ne féljen – válaszolja némi kajánsággal. – Hát nem ezekre, az biztos – nevet.

A telepgondnok, Kállai Kálmán aki éppen az egyik házat meszeli, már korántsem fogja fel a dolgot ilyen vidáman: – Kaptam én is ilyen levelet, és nagyon felháborodtam rajta – magyarázza, látszik az arcán az indulat. – Azonnal szóltam a főnökömnek, hogy jöjjön ki, mert itt valami nagy disznóság folyik. Addigra sokan széttépték a levelet, amit kaptak. Hogy ki ez, aki ezt csinálja, hogyan és mint gondolják ezt, nem tudjuk. De ilyesmit csak az tud csinálni, akinek pénze van. De ha támogatni akarják az embert, azt nem így szokták. A szavazatért... Legalább bemutatkozna. Szomorú, hogy ennyibe veszik a cigányságot, megalázó ez az egész cigányságra nézve. Én elmegyek szavazni, a szívem szerint. De nem pénzért, nem néhányszáz forintért.

Oláh Mariann szintén 400 forintot tartalmazó levelet kapott. A borítékot és a levelet is átadta a rendőröknek. – Megijedtünk, amikor megjelent a rendőrség, azt se tudtuk, mit akarnak tőlünk. A családokon érezhető a szorongás, sokan le is tagadták a rendőröknek, hogy kaptak ilyen levelet, attól tartanak, bajuk lehet belőle, vagy éppen a pénzt követelik vissza majd rajtuk.

Ha a Dankó Pista utcában már nem is, de Jászapáti más, szintén „megszórt” részein sokan még mindig reménykednek, hogy a levélbeli ígéret szerint vasárnap megkapják majd az ötezer forintot is a szavazás után, az ingyenfesztiválon. Hogy kitől? Azt senki sem tudja.

Manipuláció: voltak előzmények

Hangulat a strandon, már állnak a sátrak, be vannak üzemelve a sörcsapok, szól a zene. Még csak kora délután van, de már jó néhány százan összejöttek a színpadok környékén. Egy sétálgató, népes romacsaládot kérdezek meg a pénzes levelekről. Bizalmatlanul méregetnek, de egyikük, egy középkorú hölgy – Duka Ilona – határozottan válaszol: – Én bizony kaptam, és volt benne 400 forint. Azt is elfogadtam, mert nagyon szegény vagyok. Kisnyugdíjas. De olyan is van a papírba írva, hogy az utolsó nap ötezer forintot adnak minden cigány családnak. Nem tudom, hogy ez igaz-e? – néz rám kérdő, reménykedő tekintettel. Mikor felhívom a figyelmét, hogy a szöveg szerint ez csak annak jár, aki az MSZP-re szavaz, bólogat: – Arra hát, persze, arra is szeretnék szavazni – vágja rá rögtön. S mikor arról faggatom, hogy nem háborította-e fel ez az eljárás, a szavamba vág: – Nem, nem. Minket nem – mondja fejcsóválva. A család kissé távolabb megáll. Látszik, hogy tanakodnak, vissza-visszanéznek. Duka Ilona végül legyint egyet. A család elvegyül az ingyenbuli forgatagában.

Pócs János, Jászapáti fideszes képviselője úgy véli: a rendőrség vizsgálja az ügyet, de ettől függetlenül már 2002-ben is bebizonyosodott, hogy az MSZP játékszernek tekinti a cigányságot. – A cigány és nem cigány lakosság szembenállása Jászapátin kezd veszélyes méreteket ölteni, és ez nagy részben a manipulációknak is köszönhető – szögezte le.

- 2002-ben Szabó Lajos MSZP-s polgármester aláírásával egy kampánylevél jött ki, amiben azt állították: Járvás István fideszes országgyűlési képviselő csak azért tudott nyerni a választásokon, mert megvettük a cigányokat – csirkéért és pár száz forintért. Én nyilvánosan kikértem ezt magamnak a cigányság nevében is, és azt az ajánlatot tettem a polgármesternek: ha egyetlen olyan személyt tud mutatni, aki bizonyítja, hogy mi bármilyen manipulációt vagy vesztegetést csináltunk volna, önként lemondok mandátumomról. De ilyet azóta sem sikerül találniuk. De nemcsak ez az egy példa bizonyítja a manipulációt – tette hozzá. – A 2002-es önkormányzati választásokon a polgármester név szerinti kampánylevelet küldött a közmunkán dolgozó roma személyeknek. Ez a birtokában lévő adatokkal való visszaélés is. A levélben emlékezteteti az érintetteket, hogy nála dolgoztak, mennyi pénzt köszönhetnek neki, és figyelmeztet, hogy csak akkor lesz továbbra is közmunka, ha rá szavaznak. Sokatmondó az is, hogy most már egy olyan kisebbségi aktivista is a polgármester ellen fordult, aki pedig idáig a baloldalon állt – mondta a képviselő.

- A Cigány Fiatalok Kulturális Szövetségének elnöke panasszal fordult az ombudsmanhoz, mivel úgy véli, a polgármester és a munkamenedzser szervezetük nevével különféle pályázatokon visszaél – tette hozzá Pócs János. Ő egyébként bízik benne, hogy a helyi kisebbség nem a pár száz forintból, meg a ködös ígéretekből, hanem a tapasztalataiból kiindulva teszi le a voksát – jó oldalon.

A Cigány Fiatalok Kulturális Szövetségének feljelentése Szabó Lajos polgármester ellen

Ez már nem az első eset Jászapátiban

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.