Diákokkal építtette házát az egyik békéscsabai iskola igazgatója

Diákokkal és oktatókkal építtette az elméleti és gyakorlati órák alatt a békéscsabai Kós Károly Szakképző Iskola igazgatója saját családi házát. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség június elsejei ellenőrzésén az igazgató telkén hat 11. évfolyamos, ácsmunkát és állványozást végző tanulót talált.

Magyar Nemzet
2004. 07. 20. 5:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békéscsabán annak ellenére választotta meg a közgyűlés további öt évre a Kós Károly Szakképző Iskola igazgatóját, hogy az intézmény tanulói oktatóik segítségével a direktor építkezésén dolgoztak. Bár a közoktatási és szakképzési törvény szigorúan tiltja, a gyerekek az idén folyamatosan építették Kovács Géza (a volt és újra megválasztott iskolaigazgató) házát, mindaddig, amíg le nem fényképezték – tájékoztatta a lapot Vollmuth Frigyes, a békéscsabai Fidesz oktatási csoportjának szakértője. A tanár – aki szintén megpályázta az igazgatói posztot – úgy tudja, ettől kezdve már megállapodás született az építkezésre az iskola és az igazgató között, de mint fogalmazott: ettől az eljárás nem lett törvényes, hiszen az intézménynek – alapító okirata szerint – nincs vállalkozási engedélye.

A Magyar Nemzet úgy tudja: május 28-án az elsőéves ácstanulók – noha az elméleti oktatáson kellett volna lenniük az iskola tanműhelyében – az igazgató házának tetőszerkezetét állították össze. – Az eset azonban – fogalmazott Vollmuth – nem példa nélküli: míg a szakképző műszaki igazgatóhelyettese, aki az intézményt segítő alapítvány kuratóriumának tagja, a hétvégi házát építette a diákok közreműködésével, addig a közhasznú szervezet alapítója is igénybe vette a tanulók segítségét. A diákok foglalkoztatási naplója folyamatosan rögzítette a helyszíneket.

A polgármesteri hivatal pénzügyi és gazdasági irodájának 2003. decemberi ellenőrzése során már kiderült, hogy az iskola építőipari tanulói az előírt gyakorlati képzés helyett többször, szabálytalanul a városi vagyonkezelő rt. által felvállalt önkormányzati szükséglakások építésében vettek részt az iskola közüzemi tartozásaira hivatkozva. A tanulók – helyi pedagógusok szerint – a téli hónapokban elképesztő körülmények között, ellenszolgáltatás nélkül, szabálytalanul dolgoztak. Az ellenőrzés vezetője fegyelmi eljárást helyezett kilátásba az intézmény igazgatójával szemben. 2004. március 31-én a hozzátartozók egy szülői értekezleten már kifogásolták, hogy gyermekeiket magánépítkezésre vezényelték ki, és több lakossági bejelentés is született. A békéscsabai polgármesteri hivatal azonban ezeket nem látta megalapozottnak. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség június elsejei ellenőrzésén az igazgató telkén talált hat 11. évfolyamos ácsmunkát és állványozást végző tanulót, de mivel munkavégzést nem tapasztalt, nem talált szabálytalanságot. A vizsgálat a déli órákban – ebédidőben – történt.

– A magyar oktatásügyben eddig nem volt arra példa, hogy egy jelenleg is regnáló iskolaigazgató – semmibe véve számos törvényt – ingyenes diákmunkával, államilag fizetett oktatóval építteti háromszáz négyzetméteres családi házát – mondta Vollmuth Frigyes.

– A csönd többet ér, mint a beszéd, ez nem olyan horderejű kérdés, amivel foglalkozni kellene, ráadásul aktualitását vesztette – reagált a lapnak az iskolaigazgató, majd hozzátette: szívesebben beszélne az eredményekről. Pap János, Békéscsaba szabad demokrata polgármestere elmondta: az ügyről értesítette az ügyészséget, és ha bármilyen szabálytalanságra fény derül, fegyelmit indítanak, de – mint fogalmazott – addig is valakinek irányítania kell az iskolát. Ugyanakkor hozzáfűzte: „hasznos dolog”, ha a tanulók valódi épületen dolgozhatnak.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatás jogok miniszteri biztosa megkeresésünkre annyit elárult, az ügyben vizsgálat folyik, éppen ezért bővebb tájékoztatást nem adhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.