Bárándy Péter nem indokolja, miért nem mondott igazat

Heves ellenzéki bírálatok érték a hét végén Bárándy Péter igazságügy-minisztert azután, hogy korábbi nyilatkozataival szemben végül elismerte, találkozott Kulcsár Attilával, a milliárdos sikkasztási ügy egyik főszereplőjével. A kormánypártok nem kommentálták az igazságügy-miniszter „botlását”.

Magyar Nemzet
2004. 08. 09. 5:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit várjanak az emberek egy olyan kormánytól, amelynek még az igazságügy-minisztere sem mond igazat? – tette fel a kérdést Demeter Ervin (Fidesz) azután, hogy Bárándy Péter korábban tagadta, de a napokban mégis elismerte, találkozott Kulcsár Attilával, a milliárdos sikkasztási ügy egyik főszereplőjével. A politikus szerint ez egy tisztességes kormányban nem maradhat következmények nélkül.

Font Sándor, az MDF frakcióvezető-helyettese szerint hiteltelenné vált a kabinet legnépszerűbb politikusa. Hozzátette: aggodalomra ad okot, hogy egyre több kormánypárti politikus került kapcsolatba a milliárdos bűncselekmény gyanúsítottjaival.

– Az MSZP-nek nincsen kommentálási kényszere az ügy kapcsán – ezt Nyakó István mondta a Magyar Nemzet megkeresésére. Az MSZP szóvivője szerint mára már komédiába fulladt a K&H-ügy, illetve annak boncolgatása, hogy például ki találkozott az exbrókerrel.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök megkeresésünkre közölte: „Most nem érdekel az önök kérdése.”

Emlékezetes: Bárándy Péter sokáig tagadta, hogy egyáltalán találkozott volna a befektetési tanácsadóval, de végül pénteken információink közlése után a Magyar Nemzetnek beismerte a sokak által már felvetett tényt. A tárcavezető a lapnak már azt mondta: sohasem állított olyat, hogy nem találkozott az exbrókerrel, pusztán arról beszélt, hogy érdemi eszmecserét nem folytattak.

Bárándy Péter pénteki állításának ellentmondanak korábbi nyilatkozatai, amelyek az akkor még csak feltételezett találkozóra vonatkoztak. Emlékezetes: amikor a Figyelő című hetilap Kulcsár határidőnaplójára hivatkozva hírt adott a találkozóról, azt az igazságügy-miniszter – a Népszabadság cikke szerint – visszautasította, sőt „a tévedésért” helyreigazítást kért az újságtól. A tárca sajtóosztálya akkor a Figyelőnek az alábbi közlést adta: sem Rejtő E. Tiborral, sem Kulcsár Attilával nem találkozott a miniszter.

A titkosan kezelt összejövetelről információkat kapott Demeter Ervin is. A már megszűnt brókerbizottság fideszes elnöke hónapokkal ezelőtt írásbeli kérdést is intézett Bárándy Péterhez, aki válaszában leszögezte, hogy nem találkozott Kulcsár Attilával.

Habár tegnap a köztévé Nap-kelte adásában lehetősége lett volna az igazságügy-miniszternek választ adni arra, hogy korábban miért nem mondott igazat, erre vonatkozó kérdést Aczél Endre műsorvezető nem tett fel az igazságügy-miniszternek.

Emlékezetes: korábban egy másik elhallgatott találkozóra is fényt derített a Magyar Nemzet: Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár a bankbotrány kirobbanása után a MÁV-kórházban egy ez ideig a nyilvánosság számára ismeretlen harmadik személy társaságában Rejtő E. Tiborral tanácskozott. Tóth András egyébként az ügy egyik másik gyanúsítottjával, Kulcsár Attilával is „randevúzott”, akit lényegében kihallgatott Bánáti János ügyvédi irodájában. A nemzetbiztonsági államtitkárral folytatott találkozó után a bróker külföldre távozott.

A főleg Kulcsár Attila nevéhez köthető brókerbotrány a rendszerváltás utáni egyik legnagyobb gazdasági bűncselekmény, amelyre tavaly júniusban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egyik vizsgálata derített fényt. A K&H-nál történt húszmilliárd forintos sikkasztás az ügy erős politikai töltete miatt került a közérdeklődés homlokterébe. A K&H Equities Rt. kiemelt ügyfélkörében több baloldali politikus, illetve baloldali politikushoz köthető vállalkozás, valamint a jelenlegi kormányhoz közel állónak mondott közéleti szereplő található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.