Boros ügyeskedések: Wekler Ferenc már megint jól járt

Wekler Ferenc (SZDSZ) majdani mórágyi borait egy júniusi minisztériumi rendeletnek köszönhetően a nagyobb presztízsű, magasabb árkategóriába tartozó szekszárdi termékként adhatja el. Az agrártárca erre vonatkozó intézkedése ellen a szekszárdi borvidék hegyközségi tanácsa jogorvoslattal kívánt élni, mivel törvénytelenül kihagyták őket a döntésből.

Magyar Nemzet
2004. 08. 05. 5:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mórágy községet, ahol a kormányváltás után Wekler Ferenc (SZDSZ) is földterületeket szerzett, majd több száz millió forintos állami támogatással szőlőtelepítésbe kezdett, egy júniusi minisztériumi rendelet értelmében a szekszárdi borvidékhez csatolták – tudtuk meg. A település korábban a tolnai borvidék völgységi körzetéhez tartozott. Borászati szakemberek felhívták a figyelmet: belföldön jóval kedvezőbb a szekszárdi borok értékesítési lehetősége, és eladni is nagyobb haszonnal lehet.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvény értelmében egy-egy terület borvidékhez csatolásáról a helyi hegyközségi tanács javaslata alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) véleményének kikérésével a földművelésügyi miniszter dönt. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) június 3-i rendelete azonban mégis a szekszárdi borvidék hegyközségi tanácsának akarata ellenére született, legalábbis Mórágy átminősítése tekintetében. A HNT-nél elképzelhetőnek tartják, hogy adminisztratív hiba folytán, az előzetes egyeztetésekkel ellentétes intézkedéseket tettek közzé az FVM rendeletében, részleteket azonban csak a hét végére ígértek az ügyben.

Ezt az álláspontot alátámasztotta Nagy István, a szekszárdi borvidék hegyközségi tanácsának vezetője is, aki elmondta: a szervezet a minisztériumi rendeletből értesült arról, hogy egy új taggal bővült. A szakember hozzátette, a tanács választmányának tagjait meglepetésként érte, amikor azzal szembesültek, hogy Mórágy település is a szekszárdi borvidékhez tartozik, erről ők nem döntöttek, véleményüket sem kérték ki, éppen ezért jogorvoslatot akartak benyújtani a szaktárcához. Nagy közölte azt is, hogy a minisztériumból ígéretet kaptak arra, hogy az intézkedést az ősz folyamán felülvizsgálják.

Az Országgyűlés SZDSZ-es alelnöke a kormányváltás után is szerzett jelentős területeket a térségben. Birtokaira Baranya, illetve Tolna megyében 272 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott szőlőültetvény-telepítés jogcímén. A politikus egy tévéműsorban elárulta: ő közvetlenül nem kapott támogatást, azt családtagjai és gazdasági társaságok nyerték el nyilvános pályázaton, a támogatás öt évre szól.

(Török László)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.