ÁSZ: szabálytalanságok az An–26-os beszerzés során

Számos szabálytalanságot követett el a Honvédelmi Minisztérium, amikor szerződést kötött a szolnoki Specimpex Kft.-vel egy felújított, ukrán An–26-os szállító repülőgép megvásárlásáról – állapítja meg az Állami Számvevőszék jelentéstervezete. A miniszter főtanácsadója állítja, minden szabályosan történt a beszerzés során.

Magyar Nemzet
2004. 09. 21. 4:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatszázmillió forintért vásárolt tavaly a Honvédelmi Minisztérium (HM) egy An–26-os szállítórepülőt, miután a Juhász Ferenc honvédelmi miniszter vezette nemzetbiztonsági kabinet felmentést adott a tranzakcióhoz a közbeszerzési törvény hatálya alól. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéstervezete szerint azonban a HM a felmentést úgy értelmezte, hogy teljes körűen a vonatkozó jogszabályok nagy részét nem kell betartania. Hivatalosan nem kért például ajánlatot a szaktárca beszerzésekért felelős hivatala a gép megvásárlásához.

Az ajánlatot a beszerzésben közvetítőként részt vevő Specimpex Kft. nyújtotta be úgy, hogy nem csatolt hivatalosan előírt engedélyeket. A jelentéstervezet szerint szabálytalan volt a vásárlás felmentése is a közbeszerzés alól. Juhász Ferenc ugyanis a felmentésre jogosult nemzetbiztonsági kabinetet 2003. december 8-án kelt előterjesztésében még úgy tájékoztatta, hogy az An–26-ossal az ukrán forgalmazó 410-es Repülőgépgyár rendelkezik, a vásárlásról tartott, december 8. és 10. közötti kijevi tárgyalásokon azonban kiderült, hogy a repülőgép tulajdonosa egy december 9-én aláírt szerződés alapján a Specimpex, amelyet az ukrán fél a kizárólagos magyarországi képviselőjének tekint. A cég 2003. július 7-én kelt, az év végéig érvényes meghatalmazása azonban nem vonatkozott repülőgép-beszerzésre.

A beszerzéshez minden szükséges igazolás megvolt, és a vásárlás az Orbán-kormány idején hozott rendelet alapján, szabályosan történt – állította Hollósi Nándor miniszteri főtanácsadó. Egyelőre még nincs aláírt számvevői jelentés, ezért minden ezzel kapcsolatos hír csak fikció – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.