Fidesz: tízmilliárd a semmire a HM-nél

Az elmúlt időszakban a Honvédelmi Minisztérium számos esetben bonyolított le korrupciógyanús és botrányos közbeszerzéseket. Az Állami Számvevőszék megállapítása szerint a tárca minden három beszerzéséből kettő szabálytalan volt – mondta Simicskó István fideszes politikus csütörtökön egy sajtótájékoztatón.

MNO-összeállítás
2004. 09. 23. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: a közbeszerzési döntő bizottság korábban már elmarasztalta a tárcát, a nemzeti nyomozó iroda pedig nyomozást indított több ügyben is. A Fidesz többször fordult Keller László közpénzügyi államtitkárhoz, de mire számítsunk akkor, amikor „korrupciógyanús ügybe keveredett maga is” – fogalmazott.

Mint hangsúlyozta: szabálytalan beszerzési eljárások közepette zajlott 2003-ban számos objektum felújítása. A politikus ezenkívül a gyanús ügyek közé sorolta a Gripen-vadászgépek beszerzését is, amelynek révén – mint mondta – a Magyarország számára fölösleges képességekkel rendelkező eszközöket hatvan milliárd forinttal drágábban vásárolta meg a magyar kormány.

A képviselő emlékeztetett a gépjárműtenderrel kapcsolatos visszaélésekre is, amelyek miatt a közbeszerzési döntőbizottság szabálytalannak minősítette a beszerzési eljárást.
Az Orbán-kormány államtitkára szerint az iraki misszió felszerelésének megvásárlása is „egy érdekes eljárás volt”. Ezzel összefüggésben utalt rá, hogy a nyertesnek, aki meghívásos alapon indult a tenderen, mindössze hat nap állt a rendelkezésére, hogy 37 675 darab eszközt legyártson illetve beszerezzen.

A Fidesz szakpolitikusa beszélt azokról a AN 26-os gépekről is, amelyeket azelőtt, hogy őket a tárca 600 millió forintért egy szolnoki cégtől megvette, Ukrajnából vásárolt meg egy Cipruson bejegyzett jereváni társaság.

Simicskó István az ügy érdekességének nevezte, hogy Juhász Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjeként saját magának adott felmentést a közbeszerzési eljárás alól. Simicskó István arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltet, hogy a szocialista-szabad demokrata-kormány által meghirdetett üvegzsebprogramot szem előtt tartva, világítsa át „az ilyen típusú botrányos beszerzéseket”, derítse ki a felelősöket, valamint akadályozza meg, hogy a jövőben ehhez hasonló esetek előfordulhassanak.

Forrás: politikaforum, Magyar Rádió, MTV

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.