Mangalica biozöldséggel

Elsőként vesznek részt magyarok az eredeti élelmiszerek világtalálkozóján Torinóban, ahová a világ minden tájáról, Európából, Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából is érkeznek gazdák. Az eseményen olyan magyar ősi készítésű élelmiszereket mutatnak be, mint a magyar szürke-, bivaly- és mangalicaszalámi. Szombaton a rendezvény előzményeként almafesztivált tartanak Kozárdon.

Kovács Zita
2004. 09. 17. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti élelmiszerek torinói világtalálkozóján először vesznek részt magyar közösségek. A fesztiválon nem ipari előállítású tradicionális élelmiszereket mutatnak be. A magyarok többek között az ősi készítésű bivalyszalámival, a magyar szürkeszalámival, és a mangalicaszalámival érkeznek. Ezen felül szilvával, tokaji borral és biozöldségekkel is részt vesznek hazánk gazdái a rendezvényen. A magyarok harminc helyet kaptak a találkozón, és egy-egy közösségből 2-5 termelő érkezik.

A mangalicatenyésztők közül a Kozárd mangalicafarm és az Arnold farm érkezik Torontóba, az őshonos baromfitenyésztők közül a gyöngytyúktenyésztők, illetve a besztercei szilvatermelők, az agárdi pálinkakészítők, és a tokaji borospincék termelői vesznek részt a rendezvényen. Utóbbiak közül a családi pincészetek képviseltetik magukat, illetve a Jászságból is érkezik egy család biotermékeivel.

A világtalálkozó egy 1980-ban indult mozgalomhoz köthető, amely a „fast food”-dal szemben „slow food” néven indult útnak, és világméretűvé vált. A „slow food” elnevezés olyan eredeti ételeket jelent, amelyet helyben, szinte kizárólag az adott régióban készítenek ősi hagyomány alapján. Az eseményen ötezer gazda vesz részt a világ különböző tájairól, akik Európa összes országából, Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából is érkeznek az eredeti élelmiszerekkel.

A rendezvény fő szervezője és önkéntes koordinátora magyar részről Hajas Pál agrármérnök, kandidátus, aki a Magyar Nemzet Online-nak elmondta: a világméretű rendezvényen való hazai részvétel hozzájárul a vidékfejlesztéshez is, ami a mezőgazdaság mai, sanyarú helyzetét tekintve jelentős momentum.

„Jöjjön Kozárdra, a Cserhát aljára jó bort kóstolni, almát szüretelni, magyar ízeket élvezni, jó barátot látni, bút felejteni” – szól a szombaton megrendezésre kerülő kozárdi almafesztivál szlogenje, ami a világtalálkozó előzményének tekinthető. A picinyke faluban, ami egy kis ékszerdoboz a Cserhátban, a rendezvény keretében művészeti kiállításokat szerveznek, almaképeket, festményeket és alkotásokat mutatnak be, többek között a Herendi Porcelángyár termékeit. A faluba ellátogatók almaszüreten, almavásáron és Szedd Magad Akción vehetnek részt, eredeti élelmiszereket kóstolhatnak és vásárolhatnak meg. A helyi és vendég szakácsok főzőversenyen vesznek részt. Megkóstolhatók a Kozárdi Almavölgy gyümölcsei, tarpai aszaltszilvák és lekvárcsodák, világbajnok agárdi pálinkák, helvéciai és mátraaljai borok, tokaji borok, mangalica sonkák és szalámik, biozöldségek és biotermékek.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.