Az eredeti élelmiszerek torinói világtalálkozóján először vesznek részt magyar közösségek. A fesztiválon nem ipari előállítású tradicionális élelmiszereket mutatnak be. A magyarok többek között az ősi készítésű bivalyszalámival, a magyar szürkeszalámival, és a mangalicaszalámival érkeznek. Ezen felül szilvával, tokaji borral és biozöldségekkel is részt vesznek hazánk gazdái a rendezvényen. A magyarok harminc helyet kaptak a találkozón, és egy-egy közösségből 2-5 termelő érkezik.
A mangalicatenyésztők közül a Kozárd mangalicafarm és az Arnold farm érkezik Torontóba, az őshonos baromfitenyésztők közül a gyöngytyúktenyésztők, illetve a besztercei szilvatermelők, az agárdi pálinkakészítők, és a tokaji borospincék termelői vesznek részt a rendezvényen. Utóbbiak közül a családi pincészetek képviseltetik magukat, illetve a Jászságból is érkezik egy család biotermékeivel.
A világtalálkozó egy 1980-ban indult mozgalomhoz köthető, amely a „fast food”-dal szemben „slow food” néven indult útnak, és világméretűvé vált. A „slow food” elnevezés olyan eredeti ételeket jelent, amelyet helyben, szinte kizárólag az adott régióban készítenek ősi hagyomány alapján. Az eseményen ötezer gazda vesz részt a világ különböző tájairól, akik Európa összes országából, Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából is érkeznek az eredeti élelmiszerekkel.
A rendezvény fő szervezője és önkéntes koordinátora magyar részről Hajas Pál agrármérnök, kandidátus, aki a Magyar Nemzet Online-nak elmondta: a világméretű rendezvényen való hazai részvétel hozzájárul a vidékfejlesztéshez is, ami a mezőgazdaság mai, sanyarú helyzetét tekintve jelentős momentum.
„Jöjjön Kozárdra, a Cserhát aljára jó bort kóstolni, almát szüretelni, magyar ízeket élvezni, jó barátot látni, bút felejteni” – szól a szombaton megrendezésre kerülő kozárdi almafesztivál szlogenje, ami a világtalálkozó előzményének tekinthető. A picinyke faluban, ami egy kis ékszerdoboz a Cserhátban, a rendezvény keretében művészeti kiállításokat szerveznek, almaképeket, festményeket és alkotásokat mutatnak be, többek között a Herendi Porcelángyár termékeit. A faluba ellátogatók almaszüreten, almavásáron és Szedd Magad Akción vehetnek részt, eredeti élelmiszereket kóstolhatnak és vásárolhatnak meg. A helyi és vendég szakácsok főzőversenyen vesznek részt. Megkóstolhatók a Kozárdi Almavölgy gyümölcsei, tarpai aszaltszilvák és lekvárcsodák, világbajnok agárdi pálinkák, helvéciai és mátraaljai borok, tokaji borok, mangalica sonkák és szalámik, biozöldségek és biotermékek.
Új repülőgép-hordozót épít Franciaország















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!