Meggyanúsították Keller volt kabinetfőnökét

Vesztegetéssel gyanúsították meg Bálint Tamást, aki az ügyészség szerint 10 millió forintot fogadott el Kulcsár Attilától egy, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló jelentésért. Bálint Tamás akkoriban a közpénzügyi államtitkárság főtanácsadójaként dolgozott, előtte pedig Keller László kabinetfőnöke volt.

Magyar Nemzet
2004. 09. 22. 7:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének elkövetésével gyanúsította meg a közpénzügyi államtitkárság egykori főtanácsadóját a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal – tájékoztatott tegnap közleményében a Legfőbb Ügyészség. A gyanú szerint a főtanácsadó 10 millió forintért a hivatali hatáskörében rendelkezésére álló, a PSZÁF gazdálkodásának vizsgálatáról készített jelentésből adott jogosulatlanul másolatot Kulcsár Attilának. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője lapunk kérdésére közölte: dr. B. Tamás, aki szabadlábon védekezhet, részletes vallomást tett, ám a gyanúsítással szemben ellenvetéssel élt. Bálint Tamás 2002-ben az MSZP országos listáján indult a választásokon, jelenleg a Budapest Airport Rt. felügyelőbizottságának elnöke, illetve a Balternatív nevű szocialista ifjúsági csoportosulás egyik vezetője.

Kulcsár Attilának azért volt szüksége a PSZÁF-ről készített jelentésre, mert a felügyelet munkatársai egyre közelebb kerültek a K&H Equitiesnél folyó törvénytelenségek leleplezéséhez. A bróker Szász Károly elmozdításában látta a PSZÁF-vizsgálat leállításának egyetlen lehetőségét, ezért intenzív adatgyűjtésbe kezdett.
A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy Kulcsár Attila gyanúsítotti vallomásában közölte: Bálint Tamást jó ismerőse, Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal akkori államtitkára ajánlotta neki. Bálint 2003 májusában a közpénzügyi államtitkárságon főtanácsadóként tevékenykedett, így nem jelentett neki problémát a PSZÁF-ről a szervezetnél összegyűlt információk kiszivárogtatása.

Kulcsár Attila az ügyészség előtt beszámolt arról is, hogy Bálint Tamással egy budapesti presszó teraszán egyezett meg a részletekben. A találkozó után nem sokkal Kulcsár megkapta a kért dokumentumot. A bróker a Szász Károly lejáratását célzó anyagot az MSZP Köztársaság téri székházában vette át, egy vezető szocialista politikus irodájában. Kodela állítólag azt mondta Kulcsárnak, hogy Bálint bizalmasa ennek az MSZP-s politikusnak. Kulcsár kikérte a megvásárolt dokumentumról Rejtő E. Tibornak, a K&H volt vezérigazgatójának, illetve Vígh Szabolcsnak, a K&H Equities jogi szakértőjének a véleményét is. Mindketten komolynak tartották az anyagot, így a bróker úgy döntött, hogy Forró Tamást, a Nap-kelte exriporterét felhasználva megkezdi PSZÁF-ellenes anyagok kiszivárogtatását a sajtóba. Emlékezetes, hogy a Szász Károly elleni hadjáratban végig élen járt a Népszava, illetve Juszt Lászlónak köszönhetően a közszolgálati televízió is.

A Magyar Nemzet információi szerint Kulcsár a vádhatóság kérdéseire válaszolva kitért arra, hogy miképpen került kapcsolatba az ORFK egyik magas beosztású rendőr tábornokával. A bróker azt állította, hogy a vezérőrnagyhoz Lamperth Mónika belügyminiszter férjének, Jegesy Andrásnak a közvetítésével jutott el. Kulcsár úgy vallott, hogy egy telefonbeszélgetésük alkalmával Jegesy egyszer csak átadta a kagylót a tábornoknak. Az alkusz egyébként személyes jó barátjaként emlegette Jegesyt. Kulcsár Attilának azért volt szüksége a rendőri kapcsolatra, mert a Bálint Tamástól megvett anyagból egy magánszemélyi feljelentést kreáltak, amelynek útját mindenképpen egyengetni szerette volna a rendőrségen.

Keller Lászlónak, de az államtitkárság többi munkatársának sem volt tudomása a vesztegetési ügyről – olvasható a közpénzügyi államtitkár közleményében. A szocialista politikus felháborítónak tartja a Legfőbb Ügyészség magatartását, amellyel egy kihallgatott személy volt munkahelyét próbálják az érintett üggyel összefüggésbe hozni, politikai felhangot adva annak.

Villányi Károly

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.