A BKV 50 milliós luxusjachtján partizott Demszky?

Végelszámolási eljárás indult a BKV Hajózási Kft-jénél. Az InfoRádió értesülései szerint a 12 hajós flotta nagy részét a BKV a jövőben értékesíti, kivéve a Carolina nevű luxusjachtot. A használtan is mintegy 50 millió forintot érő hajót korábban a főpolgármesteri hivatal is gyakran kibérelte Demszky Gábor reprezentációs céljaira.

MNO
2004. 10. 06. 17:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végelszámolással megszünteti hajózási Kft-jét a BKV. Az egy kompot és tíz sétahajót érintő végelszámolás szeptember elsején kezdődött és körülbelül fél év múlva zárul. A hajókat a BKV korábban egy kivétellel bérbe adta, a szerződések 2006. december 31-ig szólnak. A kivétel a Carolina nevű luxusjacht, amelyet jelenleg a BKV üzemeltet, és a tervek szerint a jövőben is megtart. A többi hajót a tervek szerint 2006 végén, a bérleti szerződések lejártakor értékesíti a BKV – olvasható az Index.hu-n.

Az InfoRádió értesülései szerint a Carolina nevű jachtot a kilencvenes évek elején vette a tömegközlekedési cég. A hajót az elmúlt években több alkalommal bérelte ki a Főpolgármesteri Hivatal Demszky Gábor számára reprezentációs célra. Ilyen alkalom volt például a New York-i kormányzó, vagy a pekingi polgármester látogatása. Aba Botond cáfolta azokat a híreket, miszerint a jachtot Demszky Gábor személyes céljaira használta volna.

A Carolina hajózási szakértők szerint használtan is 45-50 millió forintot ér, éves tárolási, üzemeltetési és személyzeti költsége mintegy két és fél millió forint. A hajót óránként 20 ezer forintért lehet bérbe venni, de az InfoRádió értesülései szerint ritkán mozdul el a kikötőből, így nem termel nagy hasznot.

A jachtot egyébként néhány éve az egyik autógyár leányvállalata bérelte hosszabb ideig, így teremtve kapcsolatot a cég angyalföldi és albertfalvai telephelye között. Hajózási szakértők szerint a Carolina hátránya a mérete és gyorsasága, a hajótest ugyanis dunai viszonylatban igen nagy hullámokat kelt.

Aba Botond arra a kérdésre, hogy miért van szüksége egy luxusjachtra a jelentős pénzügyi hiánnyal küszködő társaságnak, azt válaszolta, hogy a BKV számára elsősorban az a fontos, hogy a profilidegen hajózási kft-vel ne legyen gondja. A cégvezető nem tudott pontos adatokat a jacht költségeiről, de véleménye szerint rentábilis a működtetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.