A kutatások szerint az aszpram mellékhatásai enyhébb esetben is látás- és hallászavart okozhatnak túlzott fogyasztás esetén. A nagyobb üzleti haszon érdekében ezenkívül rengeteg, szintén egészségkárosító visszaélés történik. Így hamisítják például az olivaolajat is. Egy citromos italpor adalékanyagai pedig egyeseknél kiütést okoznak.
Sohár Pálné, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője elmondta: az Európai Unióban már folyik az egyezkedés és elvben döntöttek is. Eszerint helyes lenne, ha a bizonyítottan sok embernél allergiás tüneteket kiváltó élelmiszer-komponenseket a gyártók vagy forgalmazók feltűntetnék a termék csomagolásán. Problémák vannak azonban egyelőre a kivitelezésben. Elég ijesztő lenne például, ha egyes tejtermékek csomagolására ráírnák, hogy allergén, hiszen csak az emberek egy szűk csoportjánál okoz ilyen tüneteket.
A szakemberek szerint már úgy is sokkal egészségesebben élhetnénk, ha megtanulnánk, hogy meg kell nézni mit veszünk, mi van a készítményben. Természetesen hazánkban sokan azért nem így vásárolnak, mert a mesterséges anyagokat tartalmazó élelmiszerek sokszor olcsóbbak, mint a természetes öszetevőket tartalmazók.

Random választotta ki áldozatát az esztergomi késelő