Keller László volt államtitkár elvérzett a Vér-ügyben is

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Fővárosi Főügyészség (FF) kiemelt ügyek osztálya tegnap azt a büntetőeljárást, amely Keller László volt közpénzügyi államtitkár feljelentése nyomán indult Vér Iván, a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. első vezérigazgatója ellen. Keller László 2002 decemberében fordult a rendőrséghez, majd Vér Iván ellen – egy ügyvédi irodával, a Defend Kft.-vel és a ZIB Consulting Kft.-vel kötött szerződései kapcsán – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagos hűtlen kezelés és csalás gyanújával eljárás indult.

Magyar Nemzet
2004. 10. 08. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feljelentés szerint Vér indokolatlanul nagy összegű díjazást állapított meg az autópálya-építést előkészítő ügyvédi irodának, a terület lőszermentesítésére megbízást kapott vállalkozásnak, valamint az előkészítést összehangoló cégnek.

Az FF megszüntető határozata alapján Vér Iván helyesen cselekedett, amikor az Orbán-kormány határozata értelmében minél előbb végezni akart az előkészítéssel, hogy hamarabb kezdődhessen el az autópálya építése – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Futó Barnabás, Vér Iván ügyvédje. A vádhatóság szerint az NA Rt. volt vezérigazgatója szabályosan fizette az ügyvédeket, a piaci viszonyokat figyelembe véve fizette a ZIB Consulting Kft.-t, valamint a lőszermentesítés díját – tette hozzá az ügyvéd. Az ügyészség szerint az NA Rt. vezetése figyelembe vette a felkért cégek árajánlatait, és a lehető legkedvezőbbet fogadta el – hangsúlyozta Futó Barnabás. Keller László feljelentését követően, csalás gyanújával a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is feljelentette Vér Ivánt, mert véleményük szerint a Defend Kft.-nek nem volt jogosítványa a lőszermentesítésre. Ezt az eljárást is megszüntette az ügyészség, mivel kiderült: a Defend által felkért alvállalkozóknak volt ilyen képesítésük, amellyel a fővállalkozónak nem kellett rendelkeznie.

Vér Ivánt négy vezérigazgató követte a vállalat élén, ám egyikőjüket sem gyanúsította meg a rendőrség, pedig a kifogásolt szerződéseket mindegyikük írásban erősítette meg.

Swendt Pál

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.