Kóka János gazdasági miniszter a Sulinet-botrányból ismerős

Kecskére káposztát – így jellemezte a Magyar Nemzet kérdésére Répássy Róbert (Fidesz), hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő Kóka Jánost jelölte az SZDSZ-es gazdasági és közlekedési tárca élére. Kóka neve korábban a Sulinet-botrányban bukkant fel.

Magyar Nemzet
2004. 10. 01. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Répássy Róbert szerint egyértelművé vált, miként kapcsolódnak össze a szabad demokrata oktatási tárca Sulinet programjának tendergyőzelmei a kisebbik kormánypárt gazdasági köreivel. Kóka János ugyanis az Elender Üzleti Kommunikáció vezérigazgatója, előzőleg az Elender Informatikai Rt. vezérigazgatója, illetve az Elender Computer Kft. kereskedelmi igazgatója volt. Az Elender volt az a cég, amely még 1997-ben, az SZDSZ legszűkebb vezetésébe tartozó Magyar Bálint előző minisztersége idején a MatávCommal alkotott konzorciumban megnyerte az oktatási intézményeket a világhálóhoz kapcsoló Sulinet közbeszerzési tendert. A Magyar Hírlap A 100 leggazdagabb magyar című kiadványa szerint – amely a 93. helyen jegyzi Kóka Jánost 2,6 milliárd forintra becsült vagyonával – az Elender tavalyi ötmilliárdos árbevételének csaknem a fele a Sulinethez köthető.
Az SZDSZ-es tárca és az Elender gyümölcsöző kapcsolatát beárnyékolta, amikor a múlt évben napvilágot látott, hogy a Sulinet-tender kiírásának előkészítésében az oktatási tárca és intézményei részéről feladatot vállaló munkatársak, köztisztviselők tavaly májusban egy kellemes hétvégét töltöttek Balatonkenesén az Elender-alapító és résztulajdonos Lepp Gyula családjának szállodájában.

Répássy Róbert emlékeztetett: az érintettek akkoriban vadul tagadták az összefüggést a luxushétvége és a cég pályázati győzelme között. – Szemérmetlenség, ami történik. Maguk szolgáltatnak most bizonyítékot az ügylet tisztátalanságára – vélte a politikus, aki szerint az, hogy az SZDSZ-es gazdasági tárca élén látjuk most viszont az Elender vezetőjét, azt mutatja, „összenő, ami összetartozik”. Répássy ráadásul úgy véli, felveti az összeférhetetlenséget, hogy az oktatási tárcával most is szerződéses viszonyban álló cég vezetője rövidesen egy olyan tárca élére állhat, amely közvetve foglalkozik informatikával is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.