Ötvenmilliós luxusjacht magáncélra Demszkynek?

Aba Botond cáfolta azt a hírt, hogy Demszky Gábor személyes céljaira használta azt a jachtot, amit a Főpolgármesteri Hivatal bérelt a BKV-től. A hajó nem termel nagy hasznot, a dunai flottájától megváló közlekedési vállalat mégis megtartja. A főváros korábban gyakran bérelte ki a főpolgármester reprezentációs céljaira.

MNO
2004. 10. 07. 15:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötvenmilliós, Carolina nevű luxusjachtot vette bérbe reprezentációs célokra a Főpolgármesteri Hivatal például a New York-i kormányzó vagy Peking polgármesterének budapesti látogatásakor. Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója szerint azonban Demszky Gábor főpolgármester magáncélra nem használta a hajót.

A kilencvenes években beszerzett Carolina bérleti díja egy órára húszezer forint, éves tárolási, üzemeltetési és személyzeti költsége pedig 2,5 millióra rúg. A jelenleg 45-50 millió forint forgalmi értékű hajó, amire korábban az egyik autógyár leányvállalatának volt tartós bérleti szerződése, az Info Rádió értesülései szerint mostanában ritkán mozdul ki a kikötőből, és nem termel túl sok hasznot. A jacht a hozzáértők szerint egyébként sebességével és méretével sem illik igazán a folyamra: a hajótest dunai viszonylatban túl nagy hullámokat kelt.

Aba Botond, a BKV vezetője azonban – pontos adatok nélkül – kijelentette: a hajó működtetése kifizetődő. Elmondása szerint a végelszámolás alatt álló BKV Hajózási Kft. további tizenegy hajójától azért válik meg a közlekedési vállalat, hogy a profilba nem illő társasággal a pénzügyi hiánnyal küzdő Rt.-nek ne legyen gondja. A tíz sétahajóra és egy kompra jelenleg 2006. december 31-ig szóló bérleti szerződés van érvényben. A társaság ezek lejártát követően értékesíti a hajókat. (InfoRádió, Színes Mai Nap)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.