Pénzesőt zúdított Hiller a kormánypártok szellemi holdudvarára

Főleg a kormánypártok szellemi holdudvarához tartozó művészeknek, szerkesztőségeknek és szervezeteknek osztottak szét az idei első fél évben többmilliós állami támogatásokat. A támogatottak sorában ott találjuk Gyárfás Tamás cégét, a Hócipő és a Mozgó Világ szerkesztőségét, illetve a Magyar Úttörők Szövetségét.

Magyar Nemzet
2004. 10. 07. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedi támogatásban részesült a kulturális tárca miniszteri keretéből Hiller István tárcavezető döntése alapján az St. Plusz Kft., amely cégadattári bejegyzések szerint a Nap-kelte-producer Gyárfás Tamás cége – derül ki a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) szeptemberi hírleveléből. Az St. Plusz a Rivalda 2004 című kulturális híradóműsor megvalósítására huszonötmillió forint támogatást kapott. Hétmillió forint jutott a Farkasházy Tivadar által alapított, jelenleg Farkasházy Tivadarné főszerkesztésében megjelenő Hócipő című vicclap szerkesztőségének. Ötmilliót nyert el a baloldali folyóirat, a Mozgó Világ. A lapot kiadó alapítvány kurátora mások mellett Vitányi Iván MSZP-képviselő, főszerkesztője 1983 óta a politikussal baráti kapcsolatot ápoló, a Népszabadságban is publikáló P. Szűcs Julianna. A B’nai B’rith Budapest nevű egylet (az Antiszemita közbeszéd Magyarországon című könyvsorozat kiadója) negyedmilliós támogatást kapott Fellegi Ádám és a Roma Parlament művészeinek fellépésére.

Emlékezetes, hogy Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke 2002 tavaszán a Nap-keltében azzal érvelt: pártjában hagyomány, hogy üzeneteiket „köztiszteletben álló személyiségekkel” próbálják hitelesíttetni. Így vált aztán például Koncz Zsuzsa, Bródy János vagy a Pa-Dö-Dő a szabad demokraták, illetve utóbb a szocialisták „gondolatainak hordozójává”. A miniszter most kétmillió forintot ítélt oda a Múzsa Kft.-nek, amely Koncz Zsuzsa Európa-turné 4. című koncertsorozatának lebonyolítója.

Hiller István a miniszteri keretből hatszázezer forintot juttatott a Magyar Úttörők Szövetségének Irány az Unió elnevezésű országos vetélkedősorozatuk megrendezésére, de négymillió forintot adott megjelentetési támogatásként a MIX Magazinnak is, amelynek idei születésnapi ünnepségén Doszpot Péter szocialista, valamint Lányi Zsolt kisgazda politikus tette tiszteletét. Nem maradt ki a támogatottak köréből a Romániai Magyar Demokrata Szövetség sem, amely nyolcszázezer forintnyi miniszteri támogatást kapott a bukaresti nemzetközi vásáron való részvételére.

Az NKA-törvény végrehajtásáról rendelkező minisztériumi rendelet szerint a miniszteri keretből a hazai vagy nemzetközi kulturális nagyrendezvények, a művészeti élet nemzetközi rangú műhelyei és olyan egyedi pályázatok támogathatók, amelyeket a miniszter arra érdemesnek ítél. Az NKA bevételi forrásai bizonyos kulturális termékek és szolgáltatások után befizetett járulékok, a jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok és természetes személyek önkéntes befizetései.

A Magyar Nemzet kérdésére, hogy Hiller István kulturális miniszter milyen szempontok alapján ítélte támogatandóknak az egyes pályázatokat, Olth Boglárka, a szaktárca sajtóirodájának helyettes vezetője válaszolt. Szerinte nem csak kormánypárti támogatottak szerepelnek az NKA hírlevelében, és a miniszter csak azt vette figyelembe, hogy a támogatott rendezvényeknek és kiadványoknak kifejezetten művelődési jellege kell legyen.

Kristály Lehel

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.