időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Pokorni: Magyarország ''túlfutott'' a privatizációban

MNO
2004.10.07. 20:30

Nem az az eldöntendő kérdés, hogy Magyarországon van-e piacgazdaság, hanem az, létezik-e értelmes köre a közösségi tulajdonban tartandó állami vagy közvagyonnak. Álláspontunk szerint az utóbbi kérdésre „igen” a válasz, és ebből következik, hogy ezt a közvagyont védjük is meg – mondta Pokorni Zoltán a szolnoki Hozam Klubban, ahol a térség üzletembereinek és cégvezetőinek tartott előadást.

Pokorni Zoltán felidézett egy, az OECD-országokban végzett és 2000-ben nyilvánosságra hozott vizsgálatot, amelyben a privatizáció fokát úgy mérték, hogy a magántulajdonban, illetve állami kézben lévő cégek milyen százalékban vesznek rész a bruttó hazai össztermék (GDP) létrehozásában. Mint mondta: ezzel a módszerrel kimutatták, hogy Magyarországon a százalékos arány 85-15 a magántulajdon javára, míg a nyugat-európai országokban átlagosan 75-25 a százalékos megoszlás. – Már az akkori vizsgálat megállapította, hogy Magyarország közkeletű szóval „túlfutott” a privatizációban – jegyezte meg a Fidesz alelnöke, hozzátéve: az azóta eltelt négy esztendőben az Orbán-kormány körülbelül 200 milliárd, míg a Medgyessy-kabinet 430 milliárd forint értékben privatizált, és szakértők szerint a 85-15 százalékos arány 90-10 százalékosra módosult.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.