Szilvásy György, a miniszterelnök hűséges üzlettársa

Szilvásy Györgyöt, a Belügyminisztérium tegnap kinevezett új politikai államtitkárát Gyurcsány Ferenc volt üzlettársaként és régi segítőjeként ismerhette meg a közvélemény.

Magyar Nemzet
2004. 10. 01. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilvásy György a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Altus Rt. és Perfekt Rt. vezetőségi tagjaként tevékenykedett az Orbán-kormány idején, de egy időben a balatonőszödi kormányüdülőt megszerző Aldo Kft.-ben is tulajdonrésszel rendelkezett. Ez azért is figyelemreméltó, mert az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalának helyettes államtitkáraként az állam részéről Szilvásy járt el a volt kormányüdülő magánosításában (ez nem felelt meg az akkor hatályos versenytárgyalási szabályoknak), amelynek végeredményeként Gyurcsány Ferenc cége lízingelhette a balatonőszödi ingatlant évi 2,5 millió forintért tízéves futamidőre, és ötmillió forint 2003-ban való kifizetése ellenében.

Emlékezetes, hogy a Magyar Hivatalos Közlönykiadó 1997-ben évi 2,5 millió forintért visszabérelte az üdülőt, így még a csekély vételár nagy része is megtérült az Aldo Kft.-nek.

Szintén Szilvásy helyettes államtitkársága idején adták el a kancellária belvárosi Szalay utcai ingatlanát az Aldo Kft.-nek. Az öszszesen 478 négyzetméternyi különösen értékes házrészért húszmillió forintot fizetett a cég. Itt később a Képviselőklubot rendezték be, amit szintén visszabérelt a kancellária. Szilvásy legutóbb a Hiller István vezette kultusztárca közigazgatási államtitkáraként bukkant fel, ahol beosztottja volt az Altus-üzletekben szerephez jutó ügyvéd, Rákosi Ferenc és Alács Tibor, aki a rendszerváltáskor a Demisz nevében aláírta a csillebérci úttörőtábor ajándékozási szerződését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.