időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Tarr Béla-retró Hollandiában

MNO
2004.10.06. 12:51

Tarr Béla munkásságát bemutató vetítéssorozat kezdődik október 7-én Amszterdamban a hollandiai magyar kulturális évad filmes programjának kiemelkedő eseményeként. A tizenkét filmet ezután Utrecht, Hága és Eindhoven városában is műsorra tűzik – közölte a Magyar Filmunió.

Tarr Béla filmjeit vetítik Amszterdamban, a rendező jelenlétében a hollandiai magyar kulturális évad kiemelkedő filmes eseményeként. A retrospektív válogatás a rendező 1979-ben készült Családi tűzfészek című első játékfilmjétől a világhírt hozó Sátántangón keresztül a külföldi mozikban is látható Werckmeister harmóniákig mutatja be a rendező eddigi munkásságát.

A tizenkét alkotásból álló programot az amszterdami bemutató után Utrecht, Hága és Eindhoven városában is műsorra tűzik. A retrospektív hollandiai partnere a Filmmuseum Amsterdam.

Tarr Béla munkássága kivételes ismertségnek örvend külföldön, filmjeit számos külföldi moziban forgalmazzák. A holland közönség is jól ismeri nevét, hiszen a Kárhozat és a Sátántangó már szerepelt a moziforgalmazási bestsellerlistán Hollandiában.

A brit The Guardian kritikusai az élő filmrendezők sorában a 13. legjobb alkotónak ítélték, az amerikai Variety pedig a Tíz Mester közé választotta az elmúlt évben. Jelenleg új filmjét készíti elő, amelynek alapjául Georges Simenon A londoni férfi című műve szolgált, a forgatás színhelye Korzika lesz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.