időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Uniós jogszabály miatt ölik le a szürkemarhákat?

MNO
2004.10.12. 02:08

Kilenc szürkemarhát kell leölnie egy gazdának, mert nincsenek meg hozzájuk a megfelelő papírok, amit a gazda hosszú ideje próbál beszerezni. Egy uniós rendelet alapján minden olyan állatot meg kell ölni, amelyek eredetét nem lehet bizonyítani.

Egy kaposfüredi gazda feltehetőleg kénytelen lesz leölni kilenc szürkemarháját, mivel az állatoknak nincs úgynevezett „Egységes nyilvántartási és azonosító számuk”. Ez az adat igazolja az állatok származását, amelyet azonban a gazda hosszú idő óta nem tud beszerezni. Egy uniós rendelet alapján minden olyan állatot meg kell ölni, amelyek eredetét nem lehet bizonyítani – tudósított a Magyar Televízió.

Kovács Gyula több mint negyven éve tart állatokat. Amikor megvette a marhákat, már akkor sem voltak meg a megfelelő származási illetve eredetvizsgálatokat igazoló papírok.

A tulajdonos hiába kilincselt a hivatalokban, a marháknak még mindig nincs nyilvántartási számuk, ezért oltást sem kaphattak. Az uniós előírások szerint az ilyen állatokat le kell ölni, ráadásul a gazda költségén. A szakmai szervezetek szerint lehetne rugalmasabb a hatóság.

A Híradó úgy tudja, hogy kedden egy órakor megölik a kilenc állatot, amelyek közül két tehén vemhes. A Somogy Megyei Állategészségügyi Állomás szakemberei nem nyilatkoztak az ügyről.

Forrás: Magyar Televízió

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.