Feljelenthetik a Demiszt

Másfél évtized elmúltával sem állították fel Budapesten az aradi vértanúk emlékművét. Az erre összegyűjtött csaknem ötmillió forintot többek között a KISZ utódszervezete, a Demisz kezelte. Gyurcsány Ferenc éppen akkor volt a szervezet alelnöke, amikor annak vagyona eltűnt.

MNO
2004. 11. 09. 10:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még 1987. október hatodikán egy hallgató telefonált be a közrádióba, hogy az aradi vértanúknak miért nincs emlékművük a fővárosban. A rádió munkatársa még aznap este megszólaltatta a Budapest Galéria főigazgatóját, aki nem zárta ki egy állampolgári javaslatra születendő emlékmű felállítását. A nyilatkozatot hallva Nagy Bandó András felajánlotta, ha gyűjtés indul ő elsőként ötvenezer forintot ajánl fel. Ezt követően összesen négy és fél-ötmillió forint jött össze (mai áron 45-50 millió forint), amit a KISZ, később jogutódja a Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) kezelt. A szobor azóta sem készült el.

– Még 1992-ben visszafizették az adományozóknak a pénzt, amelyet 1988-tól kezdve fizettek be az emlékműalap számlájára – közölte a Kossuth Rádióval Dobos Gabriella. A Fővárosi Főügyészség szóvivője mindezt a ténylegesen már régen nem működő Demisz utolsó irodavezetője, Takács István nyilatkozatára hivatkozva mondta el. Trebitsch Péter hétvégén sugárzott műsorában, A 23. órában az adományozók azonban tagadták, hogy egy fillért is viszontláttak volna. Sólyom László jogászprofesszor, a védnökség intézőbizottságának tagja kijelentette: fel kell szólítani a számlakezelőt arra, hogy számoljon el, hiszen „a Demisz jogilag még létezik, nem bújhat el”.

A Népszabadság információi szerint a védnökség elnöke, Pozsgay Imre egy kibővített intézőbizottsági ülést kíván összehívni, hogy pontot tegyenek a kínos emlékműügy végére – írja a Népszabadság.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Gyurcsány Ferenc éppen abban az időben volt a KISZ, illetve utódszervezetének, a Demisznek a vezetője, amikor annak több milliárd forintosra becsült vagyona szinte teljesen eltűnt. A miniszterelnök éppen a Demiszben kialakult ismeretségeit és kapcsolatait használta fel saját előmenetele érdekében. Az egykori mozgalmárok között több vállalkozóvá-menedzserré lett ifjú is akadt, akikről azóta sem terelődött el teljesen a gyanú árnyéka, hogy közreműködtek az 1989–1990-es átalakulás hónapjaiban hirtelen megcsappanó KISZ-, illetve Demisz-vagyon széthordásában, s ennek „morzsáiból” szedték össze a vállalkozásaikat megalapozó indulótőkét. A gyanú nem kerülte el Gyurcsány Ferencet sem, amikor kiderült: a saját érdekeltségébe tartozó cég végezte el a fénykorában legnagyobb KISZ-vállalatként ismert Ezermester Úttörő és Ifjúsági Kereskedelmi Vállalat végelszámolását. Gyurcsány milliárdos vagyonát a kilencvenes évek elején alapozta meg. Jelenlegi vagyonát 3,5 milliárd forintra becsülik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.